В началото на септември 2015 г. полицай намира безжизненото телце на дете, удавено и изхвърлено от вълните на брега на морето. Това е Айлян Курди. 3-годишното дете е една от жертвите бежанци. Родителите му се опитват да го избавят от смъртта в Сирия, но той я намира във водите на Средиземно море. Снимката потресе света и отприщи лавина коментари на съчувствие и призиви за промяна.
Днес такава няма. Две години след смъртта на Айлян 8 500 души са последвали съдбата му, показва статистика на ООН. Част от тях са загинали, други се водят изчезнали. Това са само опиталите се да стигнат Европа през Средиземно море, а не всички жертви. Мнозина намират смъртта си в пустинята, още преди да стигнат лодките. За други тези плавателни съдове се превръщат в лодки на смъртта, потопени от тежестта на двойно повечето си пътници от тези, които биха могли да превозят относително сигурно.
4 337 бежанци са загинали или изчезнали от септември 2016 г. до днес, докато са опитвали да стигнат Европа по море. Повечето пътуват по трафикантските канали от Либия за Италия, от Турция за Гърция и от Мароко за Испания. Други 4 185 са загинали през предходните 12 месеца, от 1 септември 2015 г. до края на август 2016 г.
С други думи всеки ден по 11 души губят живота си.
 Минимум. От ООН предупреждават, че жертвите може да са повече - смъртта на изчезналите трудно се потвърждава. Но дали са 8 хил., 10 хил., 15 хил. всъщност не е най-същественото. От уютните европейски домове смъртта е просто число, само статистика.
 offnews.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ 2

АРХИВ 1