Възмутена старозагорка, пазарувала в един от клоновете на магазин „Билла“ и наблюдавала какво слагат в количките непълнолетните мургави майки, които на касата са се разплатили с ваучерите за социално подпомагане, написа писмо до местния информационен сайт zarata.org за да изрази крайното си разочарoвание от всеобщата несправедливост в отношeнието на държавата, в частност общините, към гражданите на България. 
Публикуваме текста на възмутената гражданка без редакторска намеса:
Здравейте, сайт „зарата“! Искам да съобщя за една несправедливост, която е всеобщо известна, но просто не можах да се сдържа.
Пенсионерка съм съвсем от скоро с пенсия 281 лева, с трудов стаж 39 години. Работила съм в направления, които се занимават със социални помощи и съм доста наясно със системата.
И днес, когато влязох в Била и видях магазина пълен с цигани и циганки, които бягаха по щандовете и накрая окупираха касите, се сетих, че са им дали ваучерите за социално подпомагане и са тръгнали да пълнят количките.
Заслушах се какво си говорят на развален български. “Ай ма Айшее, земи още пръчици, пълни, пълни, те са евтини. Давай и от курасанити, пари има!”
Не казвам, че и техните деца не трябва да ядат кроасан или да хапнат царевични пръчки, но тези помощи, които им се дават за такава храна ли са? Те ли са крайно нуждаещи се?
Тръгнали на тумби, млади, здрави мъже и жени, някои от тях направо деца… Нима на тях не им трябват сирене, кашкавал, брашно, ориз и други много по-важни продукти за прехранването на децата им?!
Напекло едно слънчице в Стара Загора, те се юрнали да оползотворят държавните пари, които ние изкарваме, а колко други работещи майки, които не взимат цялото си майчинство, защото парите не им стигат тръгват на работа и си дават децата на ясла? Честно да си призная, бях бясна!!!
Пенсионерите тръгнали с по една малка торбичка, гледат цените, взимат най-нужното и кротко пристъпват да си платят. А онези захвърляха върху лентата ония ми ти боклуци и блокираха и трите работещи каси. Налагаше се да ги връщат за още покупки, за да покрият сумата във ваучерите си. Не могат да смятат, не могат да четат, шумни, готови за скандал на секундата. Не работят и не допринасят по никакъв начин нищо за собствения си живот и деца, камо ли ти за общото..
Съжалявам, че не можах да им снимам количките на всички, защото като ме видяха едните и се развикаха. Тази количка, която снимах и изпращам е най-празната. Просто тя беше най-близо до мен.
А като знам каква кошия е за обработването на документацията после! В магазина описват и предават ваучерите, за да им ги изплатят, след това се занимават сума ти хора с тях по администрацията…
След като получава писмото, сайтът извършва проверка и установява, че последните ваучери за малолетни и непълнолетни майки, на които е отпусната месечна помощ за отглеждане на дете, съгласно Закона за семейни помощи за деца, са на стойност 35 лв. и 50 лв., които осигуряват социално подпомагане в натура на правоимащите лица.
Те са приети за община Стара Загора на 21.12.2015г.
Ваучерите могат да се използват за:
1.Пълно или частично заплащане на такса за детска ясла и/или детска градина;
2. Пълно или частично заплащане на такса за детска кухня или столово хранене;
3. Закупуване на храна, облекло, обувки;
4. Закупуване на бебешки и детски принадлежности, козметични и хигиенни материали и други стоки за ежедневна употреба, необходими за детето в зависимост от възрастта му;
5. Закупуване на учебници и учебни пособия и други стоки, необходими за детето за посещение на училище, предучилищна група, детска градина или детска ясла.
източник: zarata.org
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇
loading...

0 коментара:

Публикуване на коментар

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ 2

АРХИВ 1