Размерът на сумата (опростените 8 млн. лв. на Главното мюфтийство – бел. ред.)  е относително малък спрямо 40-те млрд. лв. приходи в бюджета. Така финансовият министър Владислав Горанов коментира пред медиите днешното решение на парламента за еднократна амнистия на дълговете на вероизповеданията, предаде БТА. Горанов призна, че Мюфтийството разполага с много имоти, които би могло да продаде и да си плати дълговете към държавата, но според него това е „изключително чувствителна тема“.
По-рано днес Николай Панков, експерт по етнически въпроси и бивш главен секретар на мюфтийството, заяви пред БНР, че религиозната организация притежава 4700 имота, които дава под наем.
Финансовият министър смята, че опрощаването не може да се приема като нерегламентирана държавна помощ, заради която в последствие Европейската комисия да стартира наказателна процедура срещу България.
„Случаят със задълженията на мюфтийството действително е по-особен, тъй като тук не говорим за стопански или търговски субекти, а за регистрирани вероизповедания. Основната цел на закона, така както ми е известно и след заседанието на КСНС, беше максимално и бързо да намалим до голяма степен възможните влияния на външни разузнавателни служби и други върху отделните вероизповедания“, каза Горанови припомни, че законодателят е предвидил субсидии за вероизповеданията.
Той обясни, че задълженията на Главното мюфтийство са свързани с осигуровки, данък върху доходите на физическите лица, декларирани от страна на регистрираните вероизповедания, както и корпоративен данък.

0 коментара:

Публикуване на коментар

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ 2

АРХИВ 1