Ценови шок получиха пловдивчани заради скока на някои зеленчуци в търговската мрежа.
Репортерска проверка установи, че родният спанак удари 8 лв. за кг, а килото на копривата гони невиждана цена от 14 лв.
Явно за да не е фрапираща ​скъпотията, хранителна верига предлага листния зеленчук и билката в опаковки по 500 и 200 грама, съответно с цени 3,99 и 2,69 лв.
Чесънът българско производство стигна 10 лв. за кг., което е двойно увеличение спрямо юни миналата година.
Справка в Държавната комисия по стоковите борси и тържища (КСБТ) обаче показва, че в края на май вносният чесън се е търгувал на едро средно за 3,50 лв.
Вносните плодове и зеленчуци също удариха ценови рекорд.
Чушките от Турция са между 6 и 7 лв. според сорта. Прасковите и нектарините от Испания са по 6,49 лв., а с лев по-малко вървят иберийските кайсии.
Сезонен дефицит у нас и търговска спекула - така накратко коментираха ненормалните цени експерти от Системата за агропазарна информация.
На фона на ​явно спекулативно завишените цени на изброените плодове и зеленчуци, успокоителното е, че доматите и краставиците са по джоба на потребителите. Едровите цени на българските, произведени в оранжерии, са съответно 2,35 и 1,37 лв. за кг, а на вносните - 1,50 и 1,15 лв. Традиционно висока цена между 3 и 5 лв. държат розовите домати. По пазарите и в търговската мрежа надценката за доматите и краставиците е между 50 стотинки и лев.


0 коментара:

Публикуване на коментар

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ 2

АРХИВ 1