Фалшиво ли е киселото мляко в магазините? От коя марка е най-добре да се купува? На тези въпроси отговаря една от потребителките в най-големия интернет форум - www.forum.bg-mamma.com

Потребителката с ник Lioness прави експеримент със 7 от най-популярните марки на родния пазар. Купува домашно прясно мляко и го заквасва с всеки от седемте вида кисело. Резултатите са интересни, без да претендират за представителност. Това е една от най-посещаваните теми във форумите.

Марките

"Елби натурално", "Сердика", "Маркели", "Пършевица", "Верея" "Елена" и "Габрово милк" - тези млека влизат в експеримента на Lioness. Форумката заквасва по две бурканчета от всяка марка - за по-сигурно. И след 5 часа резултатите са налице.

Критериите

"Oценявах млякото по няколко критерия", пише Lioness в интернет. Първият е "киселост". "Считам, че истинското кисело мляко има съвсем фина жилка на киселост, което го прави лично за мен страхотно на вкус", уточнява Lioness. Вторият е "консистенция". "Сложно да се дефинира, да речем, че някои млека мазнеят, други стоят стегнато, а трети се усещат като парцаливи и сместа не е хомогенна и гъста", обяснява Lioness.

Резултатите

След 5 часа се оказва, че само 6 от марките, включени в експеримента, са се заквасили успешно. В две от бурканчетата млякото обаче си е останало прясно. "Приятно съм изненадана от резултатите, защото, честно казано, очаквах много провали. При съвършено равни условия за седемте марки за себе си открих 3 отлични продукта, други 3 - добри, и един, който ме разочарова", обяснява в заключение Lioness.

1. “Елена 3,6%”

Киселост - отлична (приятно слаба, ненатрапчива)

Консистенция - отлична (стегнато мляко, без "парцали" или нещо неприятно)

Гъстота - отлична

Oценка - отлична

2. “Габрово милк 3,6%”

Kиселост - няма (оригиналното мляко в кофичката има същия вкус)

Kонсистенция - хомогенна смес, но мазнее

Гъстота - средна

Оценка - добра

3. “Елби натурално 3,6%”

Kиселост - отлична

Kонсистенция - отлична

Гъстота - отлична

Оценка - отлична

4. “Верея 2,9%”

Не се подквасва

5. “Сердика 3,6%”

Киселост - отлична

Консистенция - отлична

Гъстота - отлична

Оценка - отлична

6. “Пършевица 3,6%”

Киселост - много слаба

Консистенция - средна

Гъстота - слаба

Оценка - добра

7. “Маркели 3,6%”

Киселост - липсва

Консистенция - отлична

Гъстота - отлична

Оценка - много добра

0 коментара:

Публикуване на коментар

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ 2

АРХИВ 1