Читатели на "Фактуално" от сутринта наводниха електронната ни поща със запитване какво се случва със Слави Трифонов, защото в интернет от измамен сайт еднодневка се тиражира чудовищна новина за него.
Истината е, че Слави е напълно жив и здрав. Не се връзвайте и предупредете приятелите си.
Моделът е същият, като с фалшивата новина за Лили Иванова.
Измамата е стигнала до хиляди хора и мнозина й вярват.
Сайтът, който е пуснал фалшивата новина, е https://arlnews7.wordpress.com.
Това няма нищо общо с журналистиката. Авторите на тези сайтове не са журналисти и редактори, а по-скоро хакери на ниско ниво. 
Това дори не може да се нарече сайт, а е еднодневна публикация на свободната платформа на wordpress.com. Няма нито една друга новина, а само реклами на долнопробни продукти.
Много е възможно авторите на партенката да са от чужбина.
Достатъчно е измамниците чрез гугъл транслейт да разберат кои са известните лица в съответната държава и да произведат брутална лъжа по техен адрес.
Може на ден да "убиват" най-известните хора в 100 различни държави и така да правят хиляди долари.
Обикновено страницата е пълна с реклама на стоки за полова мощ, които не биха влезли в нормалните сайтове с история и репутация.
След като стане скандал в съответната държава и се пуснат жалби до wordpress.com, сайтът бива премахнат от админите на световната платформа, но утре нищо не пречи да се създаде нов. 
Единственото спасение е да следите популярните от години сайтове, в които има много проверени и реални новини ежедневно.
А ето и какво гласеше фалшивата новина:

Отиде си! Туморът не му прости! Лекарите от ВМА съобщиха смразяващата новина за Слави Трифонов…

 Слави Трифонов е издъхнал преди броени часове във ВМА, съобщиха официлано от болницата, в която водещият прекара последните 2 месеца от живота си… Погребението ще се състои в сряда на 22.08 и ще бъде строго охранявано без да бъдат допускани никакви журанлисти.
Прочетете още

0 коментара:

Публикуване на коментар

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ 2

АРХИВ 1