Сирене ФетаСкандалът, който гръмна с  веригата магазини „Лидъл“, за изтритите от опаковките кръстове на църкви в гръцка седмица, запали не само Гърция, но и цяла Източна Европа.
Във Фейсбук тръгнаха призиви за пълен бойкот на веригата и изгонването й от България. Причината е, че безпардонно бяха заличени кръстовете от православните  църкви на Гърция и те заприличаха на голи минарета.
От „Лидъл“ пък се оправдаха, че не искали така да отблъснат мюсюлманската си клиентела и са за мултикултуризма, затова не можели да дадат превес на едни купувачи над други. С две думи мюсюлманите няма да си купят продуктите, ако на тях има снимана църква с кръст, или друг християнски символ, а девизът е оборотът преди всичко.
Ами ако в името на оборота утре не трябва да се слагат снимки на жени без бурки на етикетите и това ли ще направим?
Защо трябва да се нагаждаме към едно агресивно и капсулирано малцинство, дошло насила в Европа и да пренебрегваме собствената си история и ценности заради него? Ами ние направо сме полегнали на друговерците и още малко ще накарат продавачките да навлекат шалвари, за да им се харесат!
Продуктите от гръцката седмица с църкви без кръстове са купени от магазини в Белгия, Германия, Чехия, България и отвсякъде валят възмутени сигнали.
Да! Съгласни сме!
Верига, която посяга на християнски символи в името на толерантността към инакомислещите, или по-точно в името на оборота, няма място на пазара. Ако желае, може да си направи щандове за мюсюлмани, но не и да се гаври с Европа, която е все още християнска.
Но прегрешенията на „Лидъл“ специално в България са още по-големи.
Някой възползва ли се от така наречената „гръцка седмица“? Прочутото в цял свят сирене „Фета“ беше трето качество и старо. Доста хора дадоха 6,99 стотинки за 400 грама и после го изхвърлиха. Нищо общо с оригинала. Миризливо парче твърдо сирене, с леко жълтеникав цвят, което сигурно не помни кога е произведено. Що за гавра с бедните българи, които дадоха 3 процента от пенсията си, за да хапнат нещо качествено? А после го хвърлиха на боклука?
Рекламираното сирене фета за мазане с домати, се оказа после с моркови и други добавки, кисело и неприятно на вкус.
Вярва ли някой на рекламата „Прясно агнешко, произведено в България“, появила се преди седмица?
Откога овцете у нас взеха да раждат през март и април, та крехкото агънце да паркира в магазина в края на лятото? А миналата година пък през есента?
Явно месото или е било дълбоко замразено, или не е българско!
Опитвали ли сте крехки охладени пържоли от веригата? Уж са пресни, а по тях има петна, които доказват, че доскоро са били във фризер и яко са били залепнали една за друга.
Хлябът, който се пече в магазина, е с маргарин. Ясно го пише на етикета. Защо? Когато толкова лекари се изказаха за трансмазнините в маргарина и го обявиха за вреден?
А зеленчуците? Рядко там може да срещне някой български. В разгара на лятото дори пъпешите бяха чуждоземни, бобът също. За доматите изобщо да не говорим!
Е, нужна ли ни е такава верига, която ни продава чужди храни на солени цени? Че даже и китайски маратонки и тениски, ако ви хрумне и да се облечете оттам.
Предпочитаме нещо българско и по възможност прясно и по джоба ни.
И ако може без изрязани кръстове!
Автор Станислава Славова

0 коментара:

Публикуване на коментар

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ 2

АРХИВ 1