Проститутка, Клозетка, Наводненка, Салфетка, Нафталин, Контрибуция и Наденица са сред най-нелепите имена на българите според ономаста проф. Тодор Балкански. Всяко едно от тези имена си има предистория, която е довела до подобно абсурдно именуване, убеден е експертът.
най - смешните имена в България
Верни на принципа, че не името прави човека, а обратното, собствениците на куриозни имена ги носят с гордост. На повечето от тях дори не им е хрумвало да се възползват от вратичката, която им дава законът, и да се отърват от смешните си имена чрез съдебно дело и обява в „Държавен вестник“. Само собствениците на шантави имена си знаят какво са преживели и колко са се борили с ироничните погледи и насмешки заради името им.
Зевзеци дори са създали страница във фейсбук, озаглавена „Странни имена“. В нея шегаджии си спомнят за хлапашките си години, когато, ровейки в телефонните указатели, са откривали своите жертви за безобиден телефонен тероризъм. До този момент забавната група в интернет е събрала около 300 шантави имена на българи, но списъкът ежедневно нараства.
Манията по безумните имена върви ръка за ръка и с манията по сапунените сериали. Повече от 900 момчета у нас носят името Онур, още толкова се казват Езел. Две момичета са кръстени на Турската героиня Ферхунде, а на Шехерезада – 10. Преди 2-3 години абсолютен хит бяха имена като Инджи и Мехмед, вдъхновени от героите на „Перла“. Днес родители кръщават деца с имена като Телефонка, Автономка, Крачун, Петилетка, Лодка, Семка, Салфетка, Касиерка, Сафрида и куп други абсурдни имена. Не трябва да забравяме и прочутата плевенчанка Минет Пашова, която нашумя в новините покрай протести преди известно време.
„Цялата тази чалга култура и циганизация кара хората да изглупяват и да избират странни имена. Каквото е името на човек, такова е и отношението му към него. Затова не позорете децата си със смешни имена“, коментира образователният експерт Стела Богомилова.
Най-пресният случай е от няколко месеца. Момиченце се е сдобило с безумното име Наденица, след като родителите му не могли да решат как да го кръстят. В крайна сметка те решили да угодят на претенциите и на двете баби и дали на новороденото името Наденица – от Надя и Деница. Като легенда сред студентите в Софийския университет се разказва за преподавателя по химия Лимон Лимонов, който съвсем логично дал на дъщеря си името Есенция. Най-известният жител на ромската махала в Сливен носи звучното име Портокал Портокалов.
Малцина обаче знаят, че бащата на легендарните тенисистки сестри Малееви носи странното име Георги Юпитеров Малеев. Планетите Плутон, Марс, Нептун и Уран също са дали имена на няколко мъже у нас. –
„Знаете ли коя е Самолетка Европова? Тази митична жена с екстравагантно име е неразривно свързана с моето бурно детство. Някои от най-изобретателните ми пакости бяха истински шедьоври на хулиганщината и без съмнение са влезли в съкровищницата на детското непослушание. Една от най-безобидните ми бели бе свързана с дразнещи телефонни обаждания. Когато лошото време ограничаваше репертоара ми от хулиганщини, се събирахме у дома с група съзаклятници и се заравяхме в телефонния указател в търсене на невинни, уязвими жертви със странни имена. Шокиращо е колко много хора с изумителни имена присъстват в тази дебела книга“, изповядва се в интернет бивш телефонен терорист.
Друг пък си припомня как в детските си години си нарочил мъж със забавното име Спанак Попов и ежедневно му звънял по няколко пъти, за да му каже, че го търсят от „Плод и зеленчук“.
„Човекът неизменно отговаряше с една и съща изпепеляваща ругатня, а ние, естествено, се заливахме от смях. По това време пълзяха слухове за съществуването на митичната личност на име Самолетка Европова. В квартала имах конкурент хулиган на име Павката, който се кълнеше, че е виждал името й в указателя и дори й се е обаждал. Тя бързо се превърна в идея фикс, но така и не успях да открия номера й, въпреки че го търсих с години, при това не само в софийския указател“, разказва друг хулиган.
Едва ли има пловдивчанин, който да не знае, че Галилей Хайверов е сред най-известните и търсени местни адвокати. В арт средите на града пък има популярен художник, който се представя с думите: „Хилендар Манафов и не се срамувам от името си!“.
Сред личните имена на българите все още може да срещнем Тимошенко, Молотов, Ленин, Сталин и Будьони. Сред странните имена у нас са Тарзан и Винету. Преди няколко години родители дали на новороденото си момиченце странното име Смехотерапия. Много им харесало едноименното театрално представление и избрали това име за детето си. В монтанското село Левочево пък живее баба с името Наводненка. На 4 юли 1942 г. в село Левочево, Монтанско, става огромно наводнение и това бедствие така е шокирало хората, че едно семейство кръщава така дъщеря си.
„Самият носител на името понякога не усеща, че неговото име е комично или нелепо, това по-скоро е усещане на контактьора – този, който чува, научава и ползва името“, разказва проф. Балкански. Такъв бил случаят с баба от монтанско село, която се казвала Графиня. Макар че не живеела в замък, а в скромна селска къща, самата тя твърдяла, че името й е хубаво и не е имала проблем с него. Когато навършила 20 години, Графиня се омъжила за майстор бъчваря Либкнехт, кръстен на Роза Люксембург и немския социалист Карл Либкнехт.
Олга Асенова, пенсиониран служител в ЕСГРАОН, Монтана, разкрива, че е записвала най-различни странни имена от целия регион.
„От монтанско сме записвали мъж с име Шкаф, жена с име Случка. Аз самата имам две братовчедки – сестри, които се казват Рипка и Самолетка. Те са от едно село между Монтана и Враца. Имат първа братовчедка Заранка. Да не изброявам колко още такива абсурдни имена съществуват. Явно хората са си имали основателна причина да кръщават така децата си“, убедена е Олга Асенова.
Сред топ 20 на най-интересните имена в личната й класация били Плувкиня, Океан, Републикан и Българан. Следвали Ценцерушка, Дроздстой и Семка. Монтанското село Меляне е рекордьор по необичайни имена у нас. Вместо с Георги, Иван или Димитър, селото е населено с Храбър, Тибър и Вилсон. Ексцентричните имена обаче си имали своето обяснение. През 20-те години на миналия век в селото имало висока смъртност. Почти през ден камбаната биела на умряло. Плъзнала мълвата, че сред местните хора има някакво проклятие и по съвет на свещеника всички новородени били кръщавани с рядко срещани имена. Така на бял свят един след друг дошли Либкнехт, Люсилия, Матрона, Филисина, Телефонка и Първа. След тях се пръкнали няколко Геройки и един Геройко. На нито един от тях обаче никога не му е хрумвало да промени името си, камо ли да се срамува от него. Единствено Храбър имал проблеми, когато бил дете, защото често ставал жертва на подигравки от съучениците си.

0 коментара:

Публикуване на коментар

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ 2

АРХИВ 1