Някога видеото беше приоритет само на децата, чийто родители въртяха търговия в Сърбия и Турция. Всички останали имахме поне по две такива другарчета. Не само заради безплатното кино, а и заради вносните дъвки, шоколади и играчки. А ако приятелчето ни беше по-ларж, намазвахме и по някой чифт дънки на шарани кръпки. Но онова, което наистина обожавахме, бяха касетите с игрални филми и съседските събирания за домашно кино. Сещате се, кофти преведен дублаж, който винаги беше с един и същи мъжки глас!
Колкото и нелепо да звучеше Деми Мур, озвучена с драматичен тенор, някои от тези ленти завинаги останаха в съзнанието ни и след тях, колкото и компютърни ефекти да вкарваха, така и не успяха да пресъздадат същата емоция! Ето кои са филмите, които никога няма да забравим.
Музикално-романтичните филми:
„Мръсни танци“ – филмът, който превърна милиони тийнейджърки в хипнотизирани зомбита, превъртащи десетки пъти сцената с великото повдигане. Много от нас тогава преоткриха входното стълбище като танцова площадка. А други още усещат травмите, особено при смяна на климата. Дааа, винаги ще помним този филм, а саундтрака и сега е зареден в плейлистата ни!
„Флашданс“ – е, няма друг такъв филм! Ама наистина няма! Нито „Треска за шоу“ нита „Step Up“ 1, 2 и 3, или която и да е друга лента след 2000-та, могат да стъпят на малкия пръст на „Флашданс“! Е, повечето от нас така и не станаха танцьорки с перфектни тела, но поне разбрахме какво е да имаш мечти и амбиции.
А помните ли комедиите?


„Редник Захарно петле“ и „Гореща дъвка“ – просто жестоки! Ако пък сте от тези, които си мислят, че „Американски пай“ е най-великата американска тийн простотия измисляна някога, това означава само две неща – или не сте имали приятелче с видео, или сте набор 90 и нагоре!
Да не забравяме и ужасите!
Мухата“, „Петък 13“… сега ако ги гледаме, ще предизвикат по-скоро смях, отколкото страх у нас, но си е факт, че някога се изпращахме на групички по етажите. А някои от нас още спят на нощна лампа заради тоя Джейсън.
Даа, ерата на видеото и касетите с лошо качество, винаги ще останат в спомените ни! Не заради това, че сме пристрастени киномани, а защото те са част от нашето детство, тогава, когато знаехме как да се наслаждаваме на малкото. Тогава, когато Асен Блатечки не ровеше в хладилниците ни и когато нашият прозорец към света можеше да се вземе под наем за 24 часа, срещу скромната сума от 1 лев.
Ето, кои са филмите от 80-те и 90-те, които никога няма да забравим.
  
Екшъните
От къде да започнем? „Първа кръв”, „Командо”, „Роки”, „Рамбо” „Кървав спорт”, „Танго и Кеш”, „Умирай трудно”… това са годините, когато все още не знаехме, че Жан Клод Ван Дам е толкова нисък и когато Арнолд беше просто мъжът с големите мускули. Тогава такъв бицепс се считаше за феномен, а не за задължителна черта на всеки втори мачо.
Фантастиката
„ Междузвездни войни”, „Завръщане в бъдещето”, „Ловци на духове”, „Джурасик парк”… По това време, „Хищникът” и „Пришълецът” още не се познаваха, а ние се възхищавахме на творението на Гигер с едно отворено и едно затворено око. Филмите не бяха триизмерни и обикновено видеото прегряваше на някоя кулминационна сцена, но въпреки всичко тези ленти бяха и ще си останат убийствено жестоки за нас!
Индийските филми
„Слонът мой приятел” разбира се! Много преди турските сериали да могат да си позволят такъв бюджет, че да поканят Брад Пит като гост актьор, индийските филми правеха невероятен фурор на малкия екран. Малко в повече ни идваха песните и танците, но пък наистина имаше добри попадения!
Драмите
„Дух”, Топ гън”, а по-късно „Леон” – о, тази Натали! И още много, много други. Плачехме, преживявахме всяка сцена, всяка реплика, а после се влюбвахме и изразявахме чувствата си сякаш бяхме героите от филма. Може би тогавашните ни връзки бяха толкова емоционални, защото влагахме доста драматизъм!
Криминалните
„Кръстникът”, „Белязаният”, а по-късно и „Жега” – от тогавда сме безнадеждно влюбени в Ал Пачино! Така изглеждаха лошите момчета някога, а Еминем и 50 Cent още си играеха на стражари и апаши.
Със сигурност сме пропуснали някои емблематични филми, но точно тук, приятели, идва вашият ред да продължите темата!
 teodorfromthe90s.

0 коментара:

Публикуване на коментар

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ 2

АРХИВ 1