Подземно сметосъбиране, колела под наем, еко детска градина, скейт парк. София, нещо да кажеш?
След като това лято няколко пъти му гостувахме, можем да си признаем. Харесваме всичко в него. Красотата, оптимизма, амбицията да се развива и желанието да се грижи за своите хора.
Преди да се влюбим го наблюдавахме внимателно. Видяхме как само за няколко години си извоюва медицински факултет, за да задържи лекарите и да вдигне нивото на здравеопазването; подмени обществения си транспорт и се препаса с велоалеи; ремонтира улиците и парковете си; стегна старите си басейни и изгради нови; излъска острова-бижу Света Анастасия.
Забелязахме също супермодерения му скейт парк, велосипедите под наем, електрическите патрули, подземните контейнери за смет и проектите за пасивни, харчещи минимално електричество сгради. Накрая се предадохме пред чара му.
Бургас ни спечели. С малките си, създадени с мисъл, обединяващи хората иновации. С онези уж дребни неща, които правят един град голям.
Скейт паркът в квартал „Изгрев“
????????????????????????????????????
????????????????????????????????????

Докато връстниците им в останалата част на България стържат по допотопни, собственоръчно сковани рампи и помитат бабите от пейките, бургаските тийнейджъри безмилостно експлоатират своя нов скейт парк от калифорнийски тип. Качени на скейтове, байкове и ролери те се провират между хладните извивки, рейлове, трансфери, виражи и пирамиди без да пречат на никого. Показват, че Източният бряг също владее дъската. А най-добрите се готвят за Burgas Skate Open на 19 и 20 септември – най-голямото скейт състезание с международно участие, правено у нас в последно време.
Паркът в квартал „Изгрев“ обаче е повече от място за екстремен спорт, демонстрации и състезания. Преди всичко той е материализиралата се грижа на бургаските управници за бургаските деца. Защото няма нищо по-добро от това да дадеш шанс на онези, които идват след теб, да се движат на открито, да летят по ръба на възможностите си и да бъдат заедно.

Електропатрулът в Морската градина
el_1
Презареждане: Кметът на Бургас Димитър Николов, който вкара нова енергия в града и малкото, екологично, сякаш дошло от бъдещето „Рено“.
el
Малък като бръмбар, тих като пчела. Съзряхме го още в началото на лятото, докато жужеше из Морската градина. Електрическото автомобилче педантично патрулираше по алеите и около плажа, без да гори грам вредни газове. Оказа се, че в миниатюрното „Рено“ един зад друг се возят двама инспектори от дирекция „Управление при кризи, обществен ред и сигурност“. Работата им – да следят спазването на правилата и да дебнат неправилно паркиралите в периферията на парка. Вършеха си я перфектно.
Между другото, от около три години бургаските екоинспектори се движат из града и околностите му с електически скутери. Общината им ги купи, за да се промъкват бързо в трафика и експедитивно да проверяват сигналите за запрашеност и вредни газове от промишлени предприятия. И те, и екопатрулката от Морската има къде да заредят, при това безплатно – на станцията за електромобили на ул. „Гурко“, точно до паркинга край Трета поликлиника.

Подземните контейнери за боклук
 b_r
Като метнете торбичката си с отпадъци в тези контейнери, тя изчезва няколко метра под земята. В резултат около самата кофа не мирише, клошарите не могат да бръкнат в нея, бездомните кучета не успяват да разнесат наоколо остатъци от храна, вероятността от зарази и пожари намалява, а пространство за пешеходците се увеличава. Ако не вярвате, проверете лично на улица „Сливница“, точно до централния площад „Тройката“.
Преди по-малко от месец бургаската община постави там четири железни надземни контейнера – за хартия и картон; за метал и пластмаса и за общи отпадъци. А точно под тях, в бетонно подземно корито, монтира още четири големи, трикубикови пластмасови кофи. По този начин въведе нова система за модерно и хигиенично сметосъбиране. Подобна на онези, които сме виждали в Западна Европа.
Понеже любопитството не ни даде мира, разпитахме как подземните контейнери се изпразват. Оказа се, че когато кофите се запълнят, системата подава сигнал до почистващите фирми. Служителите им отварят общия бетонен капак с четирите надземни кутии, с хидравлика повдигнат подземните контейнери до нивото на улицата, изсипват ги и отново ги връщат в дупката. Очаква се в следващите месеци из града да бъдат поставени още няколко вида подобни кофи, а тези с най-добри експлоатационни качества да се „размножат“.
Разбира се ние знаем, че контейнери от този тип вече има в София (на ул. „Солунска“ и на „Женския пазар“), а също във Варна, Стара Загора и Сливен. И до днес обаче повечето столичани не подозират за съществуването им, а за масовата им употреба никой не отваря дума.
Рент-а-байк системата
????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
Представете си как сутрин, в час пик, когато всички се блъскат в градския транспорт, взимате от квартала си велосипед под наем, стигате с него до училище, университета или работата. А вечер, когато народът отново се блъска по автобусите, вие се прибирате на две гуми и оставяте колелото на близката стоянка без да имате грижа за него. Сега визуализирайте още по-приятен сценарий – пристигате в черноморски град като турист, „закотвяте“ автомобила си на паркинг, рентвате си байк и през цялата почивка се движите с него по улици и паркове. Е, това е възможно. В Бургас, разбира се.
Когато стартира преди две години, автоматизираната система за колела под наем в града беше по-скоро лош copy-paste на услугата, популярна в западноевропейските столици. Отдаваните велосипеди бяха тежки и неудобни. Велоалеите – малко и изронени. През това лято обаче видяхме приятна промяна. Стоянки с нови, олекотени, маневрени байкове с вграден GPS и по-добро заключване (както разбрахме, общо 120 броя, с които колелата за рентване стават общо 200). Освен със съществуващата досега велокарта, те вече могат да се наемат с СМС на номер 13 566, с дебитна или кредитна карта.
За да не се окаже, че колела има, а инфраструктура – не, общината започна да разширява с европейски пари съществуващите велоалеи от десет на шейсет километра. По този начин ще свърже в мрежа отдалечените райони с централната градска част и ще даде зелена светлина на най-достъпния, екологичен и здравословен начин за придвижване. Подозираме, че на този етап рент-а-байк системата не е на печалба. Но сме сигурни, че с малко повече реклама и по-гъвкави системи за абонамент и това ще се случи.
Пасивната детска градина
gradina_4gradinagradina_1
Тя не е само красива, а модерна, интелигентна и спестовна. Проектът за нея вече е одобрен. А строителството й трябва да започне до края на годината.
Нямаме търпение да видим завършена новатата детска градина в бургаския квартал „Меден рудник“, точно до наскоро изградения басейн. Защото тя ще бъде пасивна сграда от енергиен клас А – най-модерният, ефективен, комфортен, икономичен и щадящ природата строителен стандарт. За нея е предвидена отлична изолация; постоянно пречистване на въздуха; целогодишно работещи слънчеви колектори, осигуряващи гореща вода за отоплитение и миене; използване на дъждовната вода за поливане; разделно събиране на отпадъци и компостиране; почти десет пъти по-малко или почти нулево потребление за електроенергия.
Отвън са планирани шест площадки от естествени материали, терен за мини футбол, игрище за баскетбол и опитна градинка със зеленчуци и цветя. А малките обитатели на този рай ще бъдат обучавани в любов към природата по специална програма, водена от преподаватели от Дружеството на защита на птиците.
Освен детска градина в „Меден рудник”, новата арт галерия в центъра ще бъде изградена със същата технология. Двете сгради ще се появят като част от PassReg („Региони на пасивните сгради и възобновяемата енергия“) – проект, чиято партньор, пръв от всички български градове, е Бургас.
Е, София, нещо да кажеш?
 http://theweek.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ 2

АРХИВ 1