Кариерата на една от най-влиятелните фигури в съвременната история е зашеметяваща – от разузнавач в КГБ до президент на Русия.
Владимир Путин е роден през 1952 г. в Ленинград (днешен Санкт Петербург). Като млад работи дълги години в съветското външно разузнаване, а в началото на 1990-те е заместник-кмет на Санкт Петербург по въпросите, свързани с външните отношения. След това, в края на 1990-те, е начело на службите за сигурност на Русия, преди най-накрая да стане премиер на страната през 1999 г. и неин президент в началото на 2000 година.
Вижте различните лица на Владимир Путин след 1998 г. (жокер: не се различават особено):
Владимир Путин е вторият, а в момента четвъртият, президент на Русия. Първият му мандат започва през март 2000 г. и трае осем години (Руската конституция ограничава всеки президент до два последователни мандата). През 2011 г. мандатът му е удължен от четири на шест години, а второто президентство на Путин започва през 2012 г. и продължава и до днес. Той има право на още един мандат.
Следващите президентски избори в Русия ще се състоят на 18 март, а основният въпрос е "Кой ще бъде следващият президент на Русия?".
Със сигурност едно от имената, които се въртят в общественото пространство, е това на Алексей Навални – лидер на малкото, но много гласовито опозиционно движение. Въпреки писанията на западните журналисти Навални има много малък шанс да спечели и за това има няколко причини.

Кагебейското минало

 Владимир Путин се присъединява към КГБ (Комитета за държавна сигурност) през 1975 г. и е обучен за контраразузнавач в Ленинград. Кодовото име на Путин е "Платов".

От 1985 г. той работи в Дрезден като агент на КГБ и е там, когато пада Берлинската стена през 1989 година. Когато източногерманският режим се сгромолясва и обявява, че се обединява отново със Западна Германия през 1990 г., времето на КГБ в Германия приключва. 

Президентското семейство

Владимир Путин има две дъщери – Катя и Мария. Жени се за майка им – Людмила Очеретная, през 1983 година. През юни 2013 г. е обявен разводът им – за първи път от Петър Велики руски лидер признава публично, че той и жена му слагат край на брака си.
Хей, чакайте малко, имаме нещо супер сладко за вас:

Защо Путин е толкова популярен?

Руснаците смятат Путин за влиятелна историческа фигура, а популярността му не зависи само от икономическото благоденствие на нацията. Известността на Путин му носи изобилие от възхищение и уважение, които често се проявяват под формата на подаръци, които получава не само в пределите на Русия. Най-известният подарък на Путин е кучето му Кони – черен лабрадор от Сергей Шойгу – министър на извънредните ситуации. През 2012 г. президентът получи и подарък куче порода акита ину от Япония.
Подаръците, които Путин получава от гражданите, се проверяват от служители по сигурността и се пазят в Библиотеката на Кремъл, както и в специален склад в Кремъл.
По закон президентът може да приема подаръци, чиято стойност не надвишава пет минимални работни заплати (по-малко от $1000).
Вижте какви подаръци е получавал Владимир Путин.
И не забравяйте: има и профил в Instagram с мъдрости, илюстрирани с портрета на Путин! Изглежда доста мотивиращо.

Колко печели Путин?

Всяка година Кремъл и руските правителствени сайтове публикуват данни за годишния доход на президента и други политици, както и какви имоти притежават те.
Според декларацията на Путин през 2016 г. той е заработил 8 858 432 рубли ($156 504). Освен това е декларирал парцел с площ 1500 кв. м и апартамент (77 кв.м) и гараж (18 кв. м).

Къде работи и живее Путин?

Путин очевидно е по всички първи страници в Русия. Въпреки че официалната му резиденция е в Кремъл, той често предпочита да провежда официалните си срещи в къщата си в Ново  Огарьово, на 30 км западно от Москва.

Возилото на президента

Въпреки че обича коли, произведени в Русия, като "Волга" (кола среден клас от СССР) или "Запорожец", основната му работна кола е бронирана лимузина Mercedes-Benz S600 Guard Pullman.

Пряката линия с Путин

 

Защо Путин има такава корава репутация?

Както отбелязват експертите, детството ни ни превръща в хората, които сме.
Самият Путин признава, че детството е оказало огромно въздействие върху личността му, а в онези дни често му се налагало да влиза в битки и да бъде корав. "Преди 50 г. улиците на Ленинград ме научиха, че, ако боят е неизбежен, трябва да удариш първи", каза лидерът през 2015 година.
Разбира се, кой може да е мек след 16 години служба в КГБ?
Или пък това е просто маска?

Има ли оръжие Владимир Путин?

И ако да, всъщност има ли право да го използва? Разберете отговора във видеото по-долу:

Филми за Путин

През 2017 г. Оливър Стоун представи документалната си поредица в четири части "Интервютата с Путин". Ето и кратък обзор:
В първата част руският президент разказва на американския филмов режисьор за детството си в СССР след войната, какво си е мислил, когато наследил на поста Борис Елцин, и защо Русия има толкова трудни отношения със САЩ.
Във втората част двамата мъже обсъждат възможността за война между Русия и НАТО, както и съдбата на Едуард Сноудън – бившият агент на Националната служба за сигурност на САЩ, който получи убежище в Русия.
В предпоследния епизод режисьорът и руският президент си говорят за конфликтите, в които е била замесена Русия, пряко или косвено, през последните години: обединението на Крим с Русия, въоръженото въстание в Източна Украйна и гражданската война в Сирия.
В последната част Стоун и Путин обсъждат обвиненията, че руските хакери са се намесили в изборите в САЩ, Доналд Тръмп, Йосиф Сталин и бъдещето на самия Путин.

Животът и свободното време на Путин

Всичко, което сте искали да знаете за хобитата на Владимир Путин в едно видео:
Ето и още малко доказателства за коравия характер на Путин. Той предпочита да прекарва кратките си отпуски много активно: например, в сибирската тайга, където лови риба в планинско езеро, с харпун, пече се на слънце, пътешества по планински реки и бързеи на моторни лодки и рафтинг лодки, ходи на излети в планината и кара четириколка.
Освен това тренира хокей, обича да кара ски и дори язди кон.
Честно казано тези екстремни хобита създават доста главоболия на охраната му.
О, и не забравяйте, че Владимир Путин е майстор по джудо и самбо; няколко пъти е ставал шампион на Ленинград. Освен това има черен колан по карате, джудо и таекуондо!
И свири на пиано!

Източник: bg.rbth.com


0 коментара:

Публикуване на коментар

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ 2

АРХИВ 1