....................................................................................................................................................................
В периода между 29 януари 1950 – 29 юли 1965 година градът е носил името Коларовград.
През есента на 1951 г. Софийското военно училище се пребазира в гр. Шумен. С Указ на Президиума на Народното събрание № 213 от 29.04.1952 г. е връчено бойното знаме на училището. Освен обучението на артилеристи се откриват нови специалности по „Радиолокация“, училището става висше и подготвя инженерни кадри за зенитно-ракетни и радиотехнически войски. През 1969 г. към Висшето народно военно артилерийско училище (ВНВАУ) „Георги Димитров“ е създадено Средно сержантско военно артилерийско училище (ССВАУ), а през 1972 г. се разкрива нова специалност – „Изчислителна техника и автоматизирани системи за управление на войските (АСУВ)“. Създаденият през 1919 г. Педагогически институт за прогимназиални учители става през 1964 г. Факултет-филиал на Софийския университет. На неговата база през 1971 г. се открива Висш педагогически институт.
В природен парк „Шуменско плато“ през 1981 година се изгражда един от най-големите монументални паметници в България – „Създатели на българската държава“. През 80-те години се разгръща мащабно строителство с оглед на предстоящата визита на дипломатическия корпус, но промените в края на 80-те спират процеса. Построен е най-големият в града хотел-ресторантски комплекс „Шумен“. Предвидената тролейбусна линия не се изгражда.
 
Единствената в България,железопътна спирка с името "Ракия"се намира в град Шумен
 Спирка Тракия – Шумен. 
За тази спирка Канал 1 и Дарик вързаха един таксиджия в Шумен като поръчката беше "Една кола за спирка Ракия" и той, като дойде го помолиха да почерпи по една ракия при което той се ядоса че се вдигнал от автогарата до спирката напразно.

2 коментара:

  1. това е съществуващата от десетилетия жп спирка тракия на километър-два от жп гара шумен,но на снимката просто буквата т е замацана, след нея в посока шуменска жп гара се минава през прелез,ляв завой около хълм&мост вдясно от който е магазин "била", живи&здрави:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ->предния коментар: при движение каспичан->шумен,спирката е едноименна с жил.кв-л южно (след булеварда) от нея,живи&здрави:)

      Изтриване

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ 2

АРХИВ 1