Светът проявява все по-голям интерес към Северна Корея и нейния начин на живот. И въпреки това знаем твърде малко за нея. Дори хората, които са били там, дават съвсем противоречиви сведения. Bright Side представя някои неизвестни факти, което могат да помогнат да разберем тази страна и нейните хора малко по-добре.
1. Севернокорейците са убедени, че Корея е една държава.
Ако вземете политическа карта на света, направена във всяка друга страна, ще видите както Северна, така и Южна Корея. Севернокорейците обаче признават само една Корея: всяка училищна карта показва обединена държава със столица Пхенян.
2. Те наричат ​​американците „големи носове“.
3. Северна Корея не е комунистическа.
Обикновено се смята, че Северна Корея следва марксистко-ленинистката доктрина. Всъщност тя се отказа от комунистическата идеология през 50-те, когато култа към личността беше официално отвлечен в СССР. Тогава се поражда идеята за Чучхе. Според северокорейските историци тя възниква още през 1926 г. като продължение на учението на Маркс и Ленин, но на практика представлява по-скоро националистическа, отколкото класова идеология. С течение на времето споменаванията на думата „комунизъм“ започват да изчезват в Севернокорейската конституция. В последното ѝ издание, прието през 2009 г., тя напълно отсъства.

4. В Северна Корея няма данъци.
 Северна Корея е една от малкото страни в света, чиито жители не плащат никакви данъци. Данъчното облагане е премахнато през 1974 г. като част от „стария свят“. Само организациите, които изкарват пари извън страната, не са освободени от него. Всичко това може да се промени скоро: носят се слухове, че правителството планира да въведе отново данък върху доходите в близко бъдеще.
5. Севернокорейците гледат американски филми, без да знаят.
Вярвате или не, в Северна Корея гледат Холивудски филми – например „Титаник“ и „Умирай трудно“. Въпреки това, корейците често не знаят точно къде е заснет филма. Гледането на южнокорейската телевизия е много по-опасно, защото в този случай незнанието не важи като оправдание.
6. Кимирсенгия и Кимченгилия
Не, това не са шеговити прякори на Северна Корея. Кимирсенгията е хибридна орхидея, а Кимченгилията е хибридна бегония. Нито една от цветята не е символ на Северна Корея, тъй като тази роля се възлагата на магнолията. Но това не пречи да се провеждат годишните изложения на споменатите две цветя, като всяко семейство се опитва да отгледа най-доброто цвете.
7. Северна Корея е един от водещите световни износители на морски дарове.
Основният търговски партньор на Северна Корея е съседен Китай – там отива около 60% от износа на страната. Една от основните стоки за износ е риба и други морски дарове, които съставляват една четвърт от всички стоки, продавани в чужбина. Освен това Северна Корея е сред 20-те най-големи износители на риба.
 
8. Държавният глава на Северна Корея е мъртвец.
Северна Корея е единствената държава в света, която има уникална форма на управление: „некрокрация“. Причината е, че Ким Ир-Сен е посмъртно обявен за Вечен лидер на КНДР. На практика това означава, че лидерът на действащия на Северна Корея Ким Чен-Ун, носи титлите въровен лидер на КНДР, върховен главнокомандващ на армията и председателят на Корейската работническа партия, но не притежава президентските статут. А и няма нужда от него.
9. Във фестивала Ариран участва 0,4% от населението на страната.
Фестивалът Ариран присъства в рекордите на Гинес като най-голямото масово мероприятие. Около 100 000 души вземат участие всяка година, като цялото население на страната е около 25 милиона души. Провежда се на най-големия стадион в света, който има общ капацитет от 114 000 души.
10. На границата с Южна Корея има пропагандно селище.
На границата с Южна Корея се намира селото Kиджонг-донг или „Мирно селище“, построено, за да покаже на южните съседи цялата привилегия да живеят на север. То е направено през 50-те години, когато електроенергията е била лукс в селски райони от двете страни на границата.
Прозорците светват по едно и също време, войници патрулират и хора метат улиците. По-късно, когато технологиите за наблюдение се подобряват, става ясно, че всички къщи в Мирното селище са празни, дори без прозорци и вътрешни стени.

11. Кой е по-шумен?
Има още една любопитна история, свързана с Мирното селище. В продължение на няколко години всеки ден звучи пропаганден високоговорител, описващ удоволствието да живееш в Северна Корея за онези, които биха избягали от Юга.
Постепенно обаче, осъзнавайки безполезността на опитите да примамят южните си съседи, севернокорейците започват да излъчват военни маршове по 20 часа на ден, с максимална сила на звука. Южнокорейците реагират с известното си К-Рок. Когато шумът стана напълно непоносим, ​​високоговорителите са изключени с мълчаливо съгласие от двете страни.
12. Няма друг Ким Чен Ун.
В Северна Корея е официално забранено да кръщават други деца името, носено от техния лидер. Ако едно дете е било наречено по този начин преди встъпването му в длъжност, родителите трябва спешно да сменят името. Това не е първото табу от този род: през 2011 г. бащата на Ким Чонг Ун, Ким Чен Ир, издава подобен указ за собственото си име. Първият, която прави тази стъпка, е неговият баща Ким Ир Сен – и всички предишни забрани все още са в сила.
13. Военна служба е задължителна – както за мъжете, така и за жените.
Много държави имат задължителна военна служба, но със сигурност не толкова продължителна, колкото в Северна Корея: всички мъже над 18-годишна възраст трябва да служат 10 години в армията. До 2003 г. срокът е бил 13 години. През 2015 г. биват мобилизирани и жените, макар и за по-кратък срок: от завършване на гимназия до 23-годишна възраст. Страната има активна военен персонал от около 1 милион души (4-ти в света) , с почти 6 милиона паравоенни.
Бонус факт: Както можете да предположите, пропагандните плакати са навсякъде. Голяма част са ръчно рисувани.

 Източник: Bright Side
 

0 коментара:

Публикуване на коментар

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ 2

АРХИВ 1