Запомнете добре тези осем марки минерална вода, защото честият им прием е опасен!

Минералната вода, която пием почти всеки ден, тъй като смятаме чешмяната за вредна, ни трови. Новината разтърси държавата след доказателството, че въпросните 8 марки минерална вода съдържат 1.5 мг/л флуорид. Който е пагубен за централната нервна система.
По-добре сега да настръхнем, отколкото като се почувстваме зле. Но фактът е, че известни и широко употребявани води като “Михалково”, “Девин”, “Велинград”, “Хисар”, “Банкя” и други (ще ги видите всички по-долу), са крайно неподходящи за редовна консумация.
Доктор Иво Атанасов, който е държавен експерт към дирекция „Обществено здраве“на Министерството на здравеопазването, скандално разкри пред „Е-вестник“ опасни данни.
„Завишеният прием на флуор при бебетата и малчуганите до 7-годишна възраст повишава риска от зъбна флуороза. Това е жълто-кафяво оцветяване на зъбите, нарушава структурата на емайла им и оттам ги прави трошливи. А при още по-големи количества флуор (по-чест прием на минерална вода с флуор над нормата) може да се развитие костна флуороза, както при деца, така и при възрастни. Страшно е, защото се нарушава структурата на самото костно вещество и костите ни стават чупливи и ронливи”, алармира д-р Иво Атанасов.
От официалните данни на Министерството на здравеопазването става ясно, че цели 13 български марки минерална вода в търговската мрежа са със съдържание на флуориди над 1,5 мг/л. Повечето от тях са в интервала от 3 до 5 мг/л. Което е наистина много и консумацията им изобщо не е препоръчителна.
Максимумът, който може да приемате от подобна вода на ден, е половин или малко над половин литър. При прием на литър и половина или два обаче, здравето ни е сериозно застрашено, предупреждават експертите.
А ето я и точната таблица с имената на въпросните марки и количеството флуорид, което се съдържа в тях.
Търговско F на етикета
наименование на мг/л
минералната вода
 Хисар 5,0
Девин 4,0
Ракитово 5,0
Велинград 4,5
Velingrad (BG) 4,5
Клептуза 4,5
Михалково 3,1
Рударци 1,5
Неврокоп 0,1
Преподобна Стойна 0,4
Горна баня 0,2
Банкя 0,5

0 коментара:

Публикуване на коментар

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ 2

АРХИВ 1