За последните 17 години учениците у нас са намалели с над 260 хиляди. Някои от тях са чужбина, но основната причина е демографският срив. Особено силна е тенденцията в селата. Десетки бивши училища там се продават в интернет, като цената често е по-ниска, отколкото на апартамент в столицата. За съжаление и продадените вече училища пустеят.
По данни на Националната статистика през последните 17 години броят на българските ученици в общообразователни училища е намалял с над 260 000. И докато през учебната 2000 /2001 сме имали над 860 хиляди ученици, 6 години по-късно те са 700 хиляди, за да стигнат до 605 000 през миналата година.
В същото време само за 2016 г. нови 23 000 души са напуснали селата и са се преселили в градовете.
Заради всичко това селските училища продължават да опустяват, а общините се опитват да продадат сградите им. В момента в интернет се продават десетина училищни сгради на цени от 14 000 до 320 000 лева. Повечето сгради са с огромни зелени площи около тях. Предлагат се предимно за живеене, бизнес, туризъм, хосписи.
Ето на каква промоционална обява се натъкнахме ние:
 Продават училище на промоция, вижте колко струва СНИМКИ
Училище на 40 километра от Пловдив се продава на празнична промоция. Старото школо се намира в планинския район в село Отец Паисиево. От обявата в интернет става ясно, че в началото имотът е бил маркиран като "къща близо до Пловдив", а сега гласи: "Сграда на бивше училище с огромна регулирана градина в спокоен район". Първоначалната цена е била 48 500 евро, но е намалена на 43 000 евро. Отстъпката съответства на 11,34%. В информацията е посочено, че няма обзавеждане - дървените чинове и черните дъски отдавна са изчезнали. Посочени са "две спални". В текста се подканват смели инвеститори, които имат големи планове. Подчертано е, че мястото е удобно за лов и риболов. 

Школото е събирало под покрива си децата от околните вили и населеното място. Когато училището е строено, е избрано специално място на висок хълм в полите на Среда гора, откъдето се вижда цялата местност наоколо. В момента сградата заедно с парцела под нея и огромен двор са собственост на агенция за недвижими имоти.  

Площта от 246 кв. м се разпределя между приземен етаж с две стаи и първи етаж с голяма стая от около 100 кв. м, още четири стаи, коридор и тоалетна. Подовите настилки са с дюшеме, а прозорците са дървени, но по снимките личи, че много от стъклата липсват. Училището е със септична яма и се нуждае от ремонт. Дворът от 6000 кв. м е засаден с плодни дървета. До сградата води достъпен през всички сезони павиран път.

Преди няколко години в България настана бум на продажбите на сградите на старите селски школа. Няколко такива случая предизвикаха широка дискусия.
Продават училище на промоция, вижте колко струва СНИМКИ
Продават училище на промоция, вижте колко струва СНИМКИ Продават училище на промоция, вижте колко струва СНИМКИ

0 коментара:

Публикуване на коментар

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ 2

АРХИВ 1