И в зимните курорти ни пробутват семейни хотели за луксозни СПА центрове. Оказва се, че различни обекти се рекламират като СПА или като много лъскави, отколкото са в действителност. Това стана ясно от думите на председателя на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.
 
 
„Има нещо, което е симптоматично, но може би засега се среща в по-малко случаи, отколкото в минали години – обектът се рекламира като СПА хотел или като много по-звезден, отколкото е по удостоверение за категоризация, а не е в състояние да предложи услугите, заради които хората понякога избират точно такова място за настаняване”, даде пример Маргаритов в ефира на БНР. Той изрази предположение, че в някои от случаите е възможно хотелиерите да се надценяват като си мислят, че ще могат в движение да откликнат на очакванията и потребностите на своите клиенти, но това няма как да стане. „Затова и законът въвежда точно определени и ясни критерии, въз основа на които съответният обект придобива своята категоризация”, коментира шефът на КЗП. Според разпоредбите този тип нарушения се водят нелоялна търговска практика, а предвидената глоба е между 10 и 30 хил. лева.

Подобни проблеми редовно се откриват и по родното ни Черноморие, но са доста често срещано явление и в зимните ни курорти. Само за седмица инспекторите от КЗП са извършили 350 проверки на туристически и търговски обекти в Банско, Боровец и Пампорово. В около 10% от случаите пък са констатирани нарушения. Част от грешките са свързани с категоризация, а други пък са административни нарушения, пише още "Монитор". Маргаритов посочи, че комисията има все по-голяма успеваемост в случаите на предоставяне на туристически услуги в некатегоризирани обекти от типа на апартаментите комплекси. При проверките през миналата седмица е установено именно такова нарушение – липса на категоризация в обект, който има около стотина апартамента, а някъде около половината само са били категоризирани. Експертите се натъкнали на нередността, тъй като установили, че се настаняват голям брой туристи, а всъщност комплексът няма толкова стаи по документи. Тук санкцията освен глоба от 1000 до 10 хил. лева е и затваряне на комплекса до премахване на грешките.
 
„Надявам се, че поне в рамките на това, което и ние можем да направим като съдействие по отношение на потребителите, тези хотелиери ще са в състояние да компенсират своите клиенти с друг тип услуги или с някакви добри практики, които в крайна сметка няма да доведат до голямо разочарование”, добави той. Маргаритов припомни, че проверките на комисията в зимните курорти стартираха още през декември. Тогава бяха инспектирани обектите, в които в минали периоди са констатирани нарушения, за да се установи дати несъответствията са преодолени и търговците са привели дейността си в съответствие с изискванията на закона. Проверки са направени и на съоръженията и ски пистите преди да стартира работата им, продължават и сега. 
 
Редактор: Румен Скрински
Източник: www.actualno.com0 коментара:

Публикуване на коментар

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ 2

АРХИВ 1