Исландия е една от най-слабо населените страни в света, има население от около 320 000 души, а преди Втората световна война  населението и  е било само 50 хиляди.

2. И понеже в Исландия всички се познават, при раздяла или развод двойката винаги се опитва да поддържа добри отношения и след това.
3. Вместо фамилни имена в Исландия  има само бащински. Към името на бащата добавя се частицата „сон“ ( син) или „дотир“ (ако е дъщеря), например Silia Palmarsdottir, тоест Силия е дъщеря на Палмарс.
4. В случай, че бащата, независимо по каква причина, не признава детето, синът или дъщерята взимат името на майката.
5. И понеже в Рейкявик всички се познават помежду си, вратите на къщите тук често не се заключват, ключовете за колите са в тях, а деца в колички се оставят без надзор на входа на кафенета, барове или магазини.
6. В Рейкявик е нормално да отидете до най-близкия магазин за хранителни стоки по пижама.
7. Жителите на Рейкявик винаги плащат за покупките с банкови карти, дори ако са кафе или в бар. Кеш се ползва рядко.
8. В действителност в Исландия през зимата не е толкова студено, колкото сме свикнали да мислим, температурата рядко пада под – 6 градуса.
9. А през зимата в Исландия е тъмно, на 21 декември- най-краткият ден на годината, става светло в 10.30 ч., а слънцето залязва рано – в 16.00 ч.
10. И понеже в Исландия през зимата слънцето не свети, всичките жители на страната  за да избегнат рахит и други неприятни заболявания, задължително консумират рибено масло, но не в течна форма, а като безвкусни капсули.
11. Блондинките в Исландия са в пъти повече, отколкото брюнетките, така че местните жителки обичат да боядисват косата си в по-тъмни нюанси.
12. За да се прекара нощта с исландско момиче не се изисква дълго ухажване, затова до Рейкявик  обичат да пътуват много италианци и испанци.
13. Исландците са много толерантни, редовно се провеждат гей-паради, позволени са хомосексуалните бракове, а процентът на бисексуалните в страната е много висок.
14. Най-популярните специалности в Исландия са художник, музикант и дизайнер. Всеки втори барман или сервитьорът се опитва да получи образование по творческа специалност.
15. В Исландия няма ресторанти на Макдоналдс, последният  е затворен през 2008 г., по време на кризата.
16. Езикът на Исландия не се е променил през последните 1000 години, така че в него има букви, които липсват в английския, а жителите на страната без никакви проблеми могат да четат старите викингски саги в оригинал.
17. Местните хора като цяло са любители на четенето, днес, според някои съобщения, исландците се най-четящата нация в света.
18. Исландия няма въоръжени сили, тяхната функция до известна степен изпълнява бреговата охрана.
19. Полицията в Исландия няма оръжие.
20. До седемдесетте години на двадесети век исландското законодателство е позволявало на жителите на страната безнаказано да убиват турци. Това се дължи на факта, че в миналото турските пирати често са ограбвали исландски кораби и крайбрежни села. /  30ДУМИ

0 коментара:

Публикуване на коментар

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ 2

АРХИВ 1