Нито един Васил сред наследниците на Левски
Днес Левски безспорно би се гордял с наследниците си. От петте деца на Гина и Иван Кунчеви само най-голямата сестра Яна има потомство. 26 са живите прапраплеменници на Апостола в момента. Някои от тях са в България, други живеят на различни места по света. Но където и да са и с каквото и да се занимават, те носят отговорността и гордостта, че са роднини на най-великия българин.
Скромността е отличителна черта на всеки от тях. Затова не ги виждаме под светлините на прожекторите. Пазят се и да не бъдат употребени от еднодневките на деня за политически и други фалшиви каузи. И се гневят, когато жълтите медии изопачават родовата им история в търсене на евтини сензации.
Един от праплеменниците – Божидар Касабов, със сигурност живее с мисълта за лъвския скок, който е дал името на неговия прароднина. Подобно на своя далечен вуйчо, който “бягал без умора, скачал като котка и играел на въже”, както го описва писателката Мерсия Макдермот, Божидар също обича спортните предизвикателства.
Преди две години той бе обявен за един от най-силните мъже в Европа. 35-годишният уролог от Пловдив, който живее предимно в Германия и Австрия, участва през 2012 година в едно от най-тежките състезания в света – триатлона Ironman. Състезанието се провежда в германския град Дюселдорф. Племенникът на Левски не е успял да покаже лъвския си скок само защото в регламента на надпреварата няма такава дисциплина. Затова пък е бил на добро място сред 2500 участници, които е трябвало да преплуват 3,8 километра водно пространство, да преминат с велосипед 180 километра, а най-накрая да пробягат 42,2 км. Състезанието е за издръжливост и праплеменникът на Апостола, който е син на д-р Мария Касабова, се нарежда сред световните кандидати за “Железен човек”. Наследникът на Васил Левски преодолява водната дисциплина за час и шестнайсет минути. С добро време се класира в колоезденето и бягането. Това е второто участие на д-р Божидар Касабов в Ironman. Две години преди това печели титла от световния кръг в Ница. За него казват още, че поразително приличал като външност на Левски. С великия си правуйчо имал и прилики в характера, също като него често поставял на изпитание духа и тялото си.
До един наследниците на Левски са известни с пословичната си скромност и възпитание във високи морални ценности. “Горди сме, че сме наследници на Апостола, но не парадираме с това”, споделя д-р Мария Касабова. И дава за пример синовете си Койчо и Божидар, които никога не са обичали да споделят на всеослушание подробности за родословието си.
След състезанията Божидар не пропуска да развее българския трибагреник. Това е неговият начин да създава добро име на България, обясняват близките.
Друга роднина на Левски пък впечатлила с почтеността си своите работодатели. Христина е прапраплеменница на Левски и живее в София, разказва уредничката на музея “Васил Левски” в Карлово Надежда Петрова. По време на кризата работата на Христина намаляла и тя предложила на шефа си да й намали заплатата.
“Така сме възпитани и така възпитаваме и нашите деца”, казват още наследниците. За годишнините от рождението на Левски те идват от цял свят и се събират в Карлово. Задължително ходят на литургията в местната църква, поднасят цвете на гроба на баба Гина, както наричат майката на Левски. После сядат на някоя от поляните в Балкана, пеят песни и си говорят за Апостола.
 Нито един Васил сред наследниците на Левски
Праплеменницата на Апостола Христина Богданова
 Нито един Васил сред наследниците на Левски


Праплеменницата на Апостола с други наследници
Ели Куманова
Източник: Стандарт

0 коментара:

Публикуване на коментар

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ 2

АРХИВ 1