На пръстите на едната ръка могат да се преброят оцелелите до днес бивши съветски заводи за автомобили. Руските АвтоВАЗ и ГАЗ работят сравнително успешно, а останалите или са заети от чуждестранни инвеститори, или тънат в разруха, пише Факти бг.

По-възрастните знаят, че у нас в миналото най-популярни бяха руските автомобили Лада и Москвич. И докато Лада, под ръководството на Renault, процъфтява на руските пазари, то Москвичите са отдавна забравени.

 Строителството на завода стартира през далечната 1929 година и само 12 месеца по-късно той е пуснат в експлоатация. Разцветът на автомобилната фабрика, която впоследствие получава името "Москвич", е след края на Втората световна война.

Но с идването на "Перестройката" над марката Москвич започват да се спускат тъмни облаци. През 2001-а производството окончателно е преустановено, а девет години по-късно е завършена процедурата по банкрут.

 След няколко неуспешни опита за възраждане на марката и на руското производство на автомобили Москвич, днес са останали само споменът и сградата, която тъжно напомня за някогашния си разцвет.

0 коментара:

Публикуване на коментар

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ 2

АРХИВ 1