Скъпи златни момичета (и Илиана Раева), Вие едва ли четете това. Аз допреди малко редактирах статии за вашите постижения и винаги ще се възхищавам на труда и усилията, които полагате, но медалите не са всичко. 
По принцип не се впечатлявам от рекламите на Националната лотария. Нито от стотиците (вече) хора, които печелят огромни суми пари, мезонети и кюлчета злато. Или поне така изглежда по телевизията. Става ми малко тъжно, когато видя реклама на Български спортен тотализатор - техните печалби дори не се доближават до стотиците хиляди, които всекидневно виждаме да се печелят от късметлиите, търкащи билетчета.
Като изключим времето, когато бях малка и дядо ми беше продавач на лотарийни билети на пазара (тогава манията не беше толкова силна, Lafka още бяха далеч в бъдещето, а билетите не се продаваха така масово), никога не съм си купувала билетче за търкане. Няколко пъти са ми подарявали (даже спечелих крупната сума от 15 лв!), но с тези 2 - 3 билета се изчерпва личният ми досег с Националната лотария.
Има хора, които понякога се изкушават да си купят билет за 2-3-5 лв и други, които го правят всекидневно. Надеждата, че може почти като с магия да спечелиш лесни пари и това да реши всичките ти проблеми, е по-жива от всякога.
Почти всеки път, когато съм на касата на някой супермаркет пред мен има човек, който освен "насъщния" си взима и билетче. 1 лв за хляб, 2 лв за билет. От моя гледна точка може просто да си купи по-качествен хляб и това ще са по-добре похарчени пари, но всеки решава за себе си.
Как обаче се превърнахме в "нацията на търкащите билетчета"? Наскоро се установи, че агресивната реклама на хазарт по телевизиите е законна. Да, това да промиваш мозъка на хората и да ги подтикваш да пилеят парите си е законна дейност (или поне такава, която минава по ръба на закона, в който (о, изненада!) са предвидени вратички и изключения, които да осигурят безпрепятственото стигане на рекламите до теб).
В началото започнах с това, че обикновено не се впечатлявам от рекламите на Националната лотария, но това беше до онзи ден.

Какво се случи?

За първи път засякох рекламата за билета "Шоколад". Мога да се опитам да я преразкажа, но тъй като все пак живеем в дигитални времена, можеш просто да я изгледаш по-долу:

Какво наистина ме впечатли?

Не знам откъде да започна. Отначало бях убедена, че това е реклама на някаква марка шоколад. Или на хапче за отслабване, което има вкус на шоколад. Или на нов здравословен заместител на шоколада. Шокът ми беше огромен, когато дойде краят на рекламата и се оказа, че тя е за лотарийни билети.
Може би защото си зададох най-логичния въпрос - какво общо има шоколадът с лотарийните билети? Златни пирамиди, казина, бинго, диаманти, долари... добре, но шоколад?
А сега да продължим натам - този така безумен билет се рекламира от Националния отбор по художествена гимнастика. По принцип изключително се радвам на тези момичета - само за последните дни те донесоха няколко престижни отличия на страната ни.
Художествената гимнастика е един от най-взискателните спортове на физическо ниво и е ясно, че никой не прекалява със сладкото затова "Шоколада само го миришем". Може да се каже, че това е слоганът на рекламата макар и в случая да е грешен, защото по някаква причина шоколадът е билетче, което се трие.
Та точно тези наши момичета очевидно също търкат билетчета по цял ден (едната девойка дори казва, че вчера е пропуснала и днес трябва да навакса с 2 билетчета!). А щом те го правят, ти какво чакаш? Предполагам това трябва да казва видеото.
Но защо Националният отбор по художествена гимнастика рекламира хазартна дейност? Дали това е добър PR за тях самите? Какво точно възпитават тези млади момичета у връстниците си? Нима представата за качествен живот изведнъж се е свела до мирисане на шоколад, за да не напълнееш (също безумна концепция) и триене на лотарийни билети с надеждата да спечелиш много пари, "за да си оправиш живота"?
Далеч съм от мисълта, че самите момичета избират какво да рекламират. Или че някой ги пита искат или не искат да участват. Техните треньори са друг въпрос. Хората, които ги представляват (мениджъри) - също. И те имат отговорността да се грижат за имиджа им и да ги съветват кое е добре за тях и кое - не. Макар че (явно) парите винаги са добре дошли, независимо от каква дейност идват.
Може би аз съм старомодна. Може би това е новата реалност, която за мен е недопустима, а за останалите е норма. Аз избирам да не съм част от нея. Да спра телевизора. Да не си купувам билетчета. И да говоря за нещата, които намирам за неприемливи.
А ти?
P.S. Най-ироничното е, че късметът от баницата ми около Нова година беше "печалба от Националната лотария". И сега няма да се сбъдне освен ако не се спъна в печелившия билет на улицата...

uspelite.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ 2

АРХИВ 1