- Христо, за кои български политици битуват най-опасни митове?
 - Проблемът с митовете има един корен. Имам едно есе „Българинът като генетичен кастрат”, писано преди 25 години. От 1300 години история това, което е вдигало глава, то не се е продуцирало и не е оставило поколение. През това време предателите са се размножавали по чехли като чехълчета. Ние нямаме аристокрация, нямаме интелигенция, нямаме синя кръв. И оттам тръгва голямата трагедия на българина. Винаги някой Бардоква, някой Ивайло - ще се появи някой селяндур и ще изземе функцията на духовен водач на нацията. По същия начин имаме една криворазбрана демокрация. Така тези, които по естествен начин трябваше да поведат нацията, не го направиха, и се появиха автомитологизирани души като един Желю Желев, като Петър Стоянов, много други.
- В предварителния ни разговор ти ми разкри нещо много интересно за другия демократичен президент - Петър Стоянов. Разказа как той е митологизирал Родопите за собствена бизнес полза? 
- Да, създавайки мита за борбения помак, който е отстоявал българщината, а такова нещо няма. Защото в крайна сметка историята казва, че те съвсем доброволно си дават имената и получават дивиденти. През 90-те години, когато се връщаха имотите и горите, българските помаци извадиха тескерета от падишаха, извадиха султански укази и по този начин си върнаха горите и земите и станаха едни от най-богатите земевладелци в Родопите. Реално погледнато, ние имаме една откъсната от България планина, каквото и да говорим. Защото помаците натрупаха власт, натрупаха пари и имоти, натрупаха престъпност. Помаците строят джамии - остават знаци по пътя си. Петър Стоянов на Роженския събор обяви Родопите за най-българската планина. Реално погледнато по този начин той успя да създаде (дали съзнателно или не) мит. Манипулирайки историята по този начин, Петър Стоянов си създаде един добър контингент от евтина работна ръка за неговите дъскорезници впоследствие. Защото знаем, че той има доста големи гори около село Манастир, които се експлоатират от неговия син и сина на брат му Емил Стоянов – т.е. от двамата братовчеди на клана Стоянови. А бизнесът с дървесина е един от на сериозните и печеливши в цял свят. Дървесината е много скъп материал. Българската планина, Родопите, остава без гора. Стоянови изсичат гората. Защо са дъскорезниците, ако те няма да изсичат дърветата и ги преработват в талпи, в дъски? Изнасят ги. В Родопите има голяма дървена мафия. Защото има много чам – скъп дървен материал. Родопите се изсича най-вече след като България „загуби” Коми. Слава богу, Стара планина, която е баш българската планина според мен, не може да бъде изсечена. Защото по-голямата част от Стара планина не е частна. Там няма помаци, които да бъдат наградени с гори за това, че са си дали името и вярата.
 - Петър и Емил Стоянови не са помаци, но имат огромни гори в Родопите. Откъде са тези апетитни имоти? 
- Да, те не са помаци, но там има достатъчно помаци, които им работят. А тези земи са техни, защото техният баща е от село Манастир. Пешо кокетираше много с този корен. Той кокетираше и с габровската си връзка, защото Емил беше женен за една габровка. Но, Слава богу, тя овреме се осъзна. Абе, ние, габровци, виждаме за какво става въпрос.

- Как можем да си обясним политическата трансформация на евродепутата Емил Стоянов? 
 - На Емо Стоянов и на мен първите книги ни излязоха в една година – неговата „Есенен човек” в издателство „Христо Г. Данов”, моята в „Народна младеж” след 14 години чакане. Аз получих награда за най-добра първа книга, а Емо Стоянов получи тогава наградата на Комсомола. Като виден дисидент Емо Стоянов прибра парите на наградата, не за друго, а за да омаломощи икономически режима. Дадоха му 250 лв. Това през 86-а година си бяха пари. Не знам дали продължава да пише стихове Но забележи – много хора по онова време прописаха стихове с желанието да влязат по някакъв начин във властта. Защото един от начините да се влезе във властта в България тогава беше, като се изявиш като интелектуалец, и то като пишеш. Между другото бившата зам. главна редакторка на “Демокрация” Ирина Йорданова, също пловдивчанка и пресаташе на Пешо Стоянов по едно време, тя като секретарка на Любо Левчев получи софийско жителство. След това изведнъж настъпи метаморфоза. След „Демокрация” Йорданова не знам как стана завеждащ пресцентъра на Пешо Стоянов. След като той падна от власт, по много интересен начин Йорданова влезе в партията на Стефан Софиянски, ставайки секретар на тази партия. И кандидатирайки се за депутатско място, но тогава не я огря. Както не я огря сега вече от името на ГЕРБ да влезе европарламента. Ето това е нашия елит. Емо Стоянов пък завеждаше културната страни във вестник “Комсомолска искра”, където работеше заедно с Велислава Дърева. След това Емо и Петър Стоянови направиха една студентска кооперация. И оттам тръгна бизнеса на двамата. Студентските кооперации през 90-те години бяха с необлагаеми доходи. След това Емо Стоянов направи издателство „Пигмалион”, немското издателство. Направи се немска телевизия, оглавена от Емил Стоянов. Близките отношения на Петър Стоянов с Германия… някой работеше за брат си. Защо не се видят тези неща? Аз се чудя на Бойко Борисов как прибра Емил Стоянов и го направи евродепутат. Дали му трябваше телевизия “Европа” - тогава тази медия беше в предизборна кампания. Емо Стоянов продаде телевизията изгодно, като в момента държи някакви дялове от нея, и отиде в Брюксел. За какво му беше да ходи в Брюксел? Ами за власт! А властта е пари в България. Той много добре знае, че, връщайки се от Брюксел, ще завърти много по-сериозен бизнес. Защото това са вече международни връзки... Някой трябва да види откъде тръгват милионите на фамилия Стоянови. Пешо Стоянов изрева, защото трябва да каже откъде е първият му милион. Нека да каже откъде е и първият милион на брат му – евродепутата Емил Стоянов. Спомняш си как Петър Стоянов се появи в края на 90-те години. Той е един човек, който си гледаше бракоразводните дела и през 88-а г. написа книгата за развода. В нея обяснява по марксистко-ленински начин как буржоазното семейство създава предпоставки за изневяра, а социалистическото е здраво семейство. Самият факт, че после се разведе, илюстрира чрез живота си своето буржоазното семейство. Петър Стоянов митологизира Родопите така, както Боян Саръев.

0 коментара:

Публикуване на коментар

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ 2

АРХИВ 1