Независимост, или руски губернатор? 
Кошмарно е, че можеш да пресечеш цяла София без да се отървеш от руски имена и тирани 

Николай Василев, политолог 
faktor.bg
 
 

Вече 20 години централният площад в София, на който са разположени Администрацията на президента, Министерският съвет и Министерството на образованието се нарича „Независимост“. Но изглежда все още нямаме способност да мислим независимо. По медите основните държавни институции продължават да бъдат наричани „Дондуков 1“ и „Дондуков 2“. Не знам как е написан адресът на официалните бланки на върховните институции. Не бих се учудил, ако на тях продължава да стои името на руския губернатор, чиито заслуги към България са меко казано – съмнителни. 
И ако е така – докога? 
Мисля си дали става дума за дребно административно недоглеждане, или че 

„грешката е вярна“ 

Не съм първият, който е забелязал, че можеш да пресечеш цяла София без да се отървеш от руски имена. Тръгваш от „Пирогов“, минаваш по "Тотлебен“, пресичаш „Скобелев“ при „Руски паметник“, оттам вървиш по „Алабин“, после се чудиш дали да минеш по „Гурко“, или по „Граф Игнатиев“. Отляво ти остава „Аксаков“, отдясно „Паренсов“. Казваш си, че „Юрий Венелин“ е кръстена на украинец, но ето, че пред теб се въздига паметникът на Съветската армия! (На Съветската армия, влязла в България след като ни е обявила война. И то когато на власт е дошло правителство съставено от лица противопоставяли се на всяко съглашателство с Хитлер!) Тръгваш от там по „Цар Освободител“, минаваш под конната статуя на руския цар Александър II, и пак се чудиш. Вляво ти остава Руската църква, и паметникът на Пушкин, вдясно е катедралата ... „Св Александър Невски“. Преминаваш през едноименния площад и какво да видиш. Кметството е на улица Московска. Минаваш по нея, покрай бившото представителство на ЕС, спускаш се по стълбичките и къде си? На "Дондуков"! Казваш си – добре, че продължението му вече на се казва „Бирюзов“. Завиваш наляво и ето че стигаш до площад „Независимост“. Само дето никой не го нарича така! 
А е крайно време! 
Основните ни институции са разположени на площад „Независимост“ и ще е добре да свикнем с това, когато говорим за тях! Колкото до другите руски имена, трябва сериозно да помислим по въпроса. Дали да не оставим само по една отсечка оттях да носи познатите ни вече повече от век имена, а останалите да кръстим на заслужили българи, или на доказани приятели на България. Сещам се, че на Анри Пози в София няма кръстена улица!

0 коментара:

Публикуване на коментар

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ 2

АРХИВ 1