Между горите на китното гърменско село Лещен е напът да изникне четириетажен хотел. Снимка на строящата се сграда публикува в социалните мрежи художникът Чавдар Гюзелев - син на големия български бас Никола Гюзелев. С видно възмущение и недоволство мъжът изразява своята позиция за тази инициатива с думите:
"Лещен. Четириетажен хотел?!?!?! С асансьор. Кой е разрешил подобно безумие? На кого може да хрумне подобна кретения? Абсолютна съсипия...И това не е краят, дебилиадата продължава!"
Постът предизвика множество отрицателни реакции от жители от цялата страна. Млади и стари бурно осъждат това строителство.
"Защо например не се направят и хотели във всички резервати- по средата на Балкана, на "Сребърна"... Да има къде милите милиони туристи и милите хора да могат да видят, да си вземат по едно джакузи, "СПА" и "НЕСПА" процедури, да демонстрират аристократизъм...", коментира Павел Ганчев.
Според Ясен Ботчаров "следваща стъпка е мол, дискотека и увеселителен парк с виенско колело и ролба".
"Дойде ред и на планината. Морето вече е превзето", смята Боряна Минчева.
Фамилията на бившия депутат от ГЕРБ Димитър Гамишев усилено разширява бизнеса си в гърменското село, твърди struma.bg. Преди няколко години по програмата за селски райони снахата на Димитър и Боянка Гамишеви 0 Ангелина, получи 300 000 лв. за къща за гости в селото. Като управител тогава на фирма "Ники тур-99" Д. Гамишев вдигна в Лещен 2 къщи "Лещенски рай" и "Лещенски перли", а сега същата фирма, този път управлявана от бащата на ексдепутата Никола Гамишев, подаде молба за изработване на комплексен проект за инвестиционна инициатива /КПИИ/ да направи на съседен парцел механа и зона за релакс. КПИИ позволява да се проведат съвместно процедурите по устройствено планиране и по разрешаване на строителството и се използва от инвеститори, които имат намерение незабавно да реализират планирания строеж. При него инвеститорът има възможност въз основа на мотивирано разрешение на кмета на общината да изготви и внесе едновременно проект за подробен устройствен план и работен инвестиционен проект, частите на КПИИ се одобряват едновременно с издаване на разрешението за строеж, без да се изчаква влизането им в сила поотделно, и така строителството може да започне много по-бързо, отколкото по стандартния ред.
Поисканото от Н. Гамишев разрешително да се измени планът на застрояване на терена от "Жилищно застрояване" в "Къщи за гости, механа и релакс" е подадено в община Гърмен на 4 септември т. г., още на следващия ден е одобрено от Общинския експертен съвет по устройство на територията, а на 4 октомври е получило ОК и от финалната инстанция - кмета на община Гърмен Минка Капитанова.
Идеята е само една от общо 75-те нови инвестиционни намерения от началото на тази година, депозирани в общината. Това означава, че всяка седмица поне двама паралии идват в общината с намерение да развиват туризъм. Почти всички инвеститори са се насочили към къщи за гости или малки семейни хотели в селата Лещен, Гърмен, Марчево, Ковачевица и местността Градец в Огняново.

0 коментара:

Публикуване на коментар

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ 2

АРХИВ 1