Кметът на район „Централен“ в Пловдив Георги Стаменов настоява за дебат за премахването на паметника на „Альоша“. По думите му, социалистическият монумент трябва да се демонтира и на мястото му да бъде поставен на западен политик от ранга на Чърчил например. 
„Малко се знае, че първоначалното намерение е било там да бъде поставен паметник на Сталин. По онова време тепе е носело неговото име. След 3 години дискусии и конкурси е решено, че няма да е паметник на Сталин, а на съветския войник. В контекста на времето е било малка победа на пловдивските управници“, коментира Стаменов пред Plovdiv-press. 
„Към днешна дата подобно предизвикателство не стои пред районната администрация. Въпросът с паметниците е изключително деликатен. Има хора, които яростно го отричат, но и други, които топло го приветстват. Не съм убеден, че на мястото трябва да има указателна табела, която да обяснява какъв е този паметник и защо е там. А иначе въпросът за Альоша може би трябва да се реши на местен референдум“, казва още Стаменов.

0 коментара:

Публикуване на коментар

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ 2

АРХИВ 1