Самолетът Ф-16, който се предлага на България съществува само на хартия. Това каза пред Би Ти Ви вицепрезидентът на СААБ, производител на "Грипен", за Централна и Източна Европа Красимира Стоянова.

"Самолетът Ф-16, който се предлага на България в момента, не съществува. Даже заводът, който ще го произвежда в Южна Каролина - не съществува. Може само да предполагаме какви технологии ще има включени в този самолет", каза Стоянова. Тя заяви, че "Грипен" е една забележителна оръжейна система, която е доказана в международни участия и мисии на НАТО.

"Самолетът, който ние предлагаме е на въоръжение в момента, самолетът, който предлагат конкурентите не е на въоръжение в нито една страна. Той е само на хартия", допълни вицепрезидентът на "СААБ". Красимира Стоянова заяви, че от преди 15 години производителите на "Грипен" преговарят с България за въоръжение с изтребители, а предложението на българските министри ги е изненадало. В последния работен ден преди Коледните празници междуведомствената комисия обяви избора на изтребител Ф-16 за българската армия.

"България обяви конкурента процедура преди две години. 2017 г. процедурата беше прекратена, за да могат да бъдат поканени повече участници и да се разшири листата, за да има повече конкурентоспособност. Сега изведнъж се оказва, че не трябва да има процедура, защото една страните участнички - САЩ не биха могли да проведат прегори в конкурентна среда, а трябва да бъдат избрани. Това е съвсем различна процедура. Аз не искам да съм на мястото на г-н Каракачанов, за да обясни как от една конкурентна процедура, с широк кръг от представители - от САЩ и Европа, как сега ще продължим", коментира Стоянова.

Вицепрезидентът на компанията, производител на "Грипен" отхвърли твърденията, че са лобирали пред президента Румен Радев да бъде избран техният самолет. Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Аз работя по този проект от 15 години, никой досега не ме е обвинил в лобизъм и категорично отказвам становище, че има лобизъм или, че предварителната процедура е била непрозрачна. Както първата, така и втората до сега, бяха професионално изработени и прозрачни. Има методология, на която ние сме отговорили. Неслучайно печелим два пъти. В доклада на Министерство на отбраната може да видите, че най-добрата оферта по основния параметър "оперативна ефективност" е нашата оферта, по отношение на цената - пак е нашата оферта. Това, което служебното правителство избра и това, което излиза от оценката на втората процедура е едно и също", заяви Стоянова.


Красимира Стоянова посочи, че тяхната оферта е била значително по-евтина и призова Министерството на отбраната да отвори процедурата и да покаже истинските цени. "И ако тогава, ако работната група е оценила нашето предложение като по-лошо, ние ще си тръгнем без никакъв друг коментар. Нашата цена е значително под 1.5 млрд лв., защото ние не искаме да обвързваме България с конкретно въоръжение, както прави другата страна. На нашия самолет е интегрирано американско, европейско и израелско въоръжение", добави Стоянова.

Вицепрезидентът на "СААБ" заяви, че американската оферта отговаря на четири от седемте изисквания на страната ни. Според нея, те не могат да изпълнят заложените срокове, предлаганият модел не е на въоръжение в момента никъде по света и изискват 100-процентово заплащане след сключване на сделката, въпреки че страната ни държи на разсрочено плащане.

Участието на Стоянова в предаването "120 минути" идва след като в предишен епизод бе излъчен разговор със зам.-главния секретар на САЩ Джон Съливан. След посещението му в България, министрите на отбраната и на икономиката препоръчаха да се преговаря с "Локхийд Мартин" за покупката на самолети Ф-16. Съливан бе казал, че сравнението между "Грипен" и F-16 е като да сравняваш ябълки и портокали. "Кое е по-добро, ябълките или портокалите са по-здравословни? Всеки човек има вкус", заяви Стоянова.

0 коментара:

Публикуване на коментар

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ 2

АРХИВ 1