За 30 години той проправя път на хиляди кораби през ледените води.

Атомният ледоразбивач "Ленин" е първият ядрен кораб. Той е проектиран и построен, за да служи по северния морски маршрут (между Далечния изток на Русия и европейската ѝ част) и на експедициите в Арктика. Ледоразбивачът "Ленин" е с дължина 134 м и широчина 27 метра. Има и площадка за хеликоптери.
Ледоразбивачът е пуснат на вода на 5 декември 1957 г. и тръгва на първото си пътуване на 15 септември 1959 година. През 1989 г. корабът е изваден от експлоатация и е окончателно закотвен в Мурманск. За повече от 30 години служба той изминава 654 400 морски мили и проправя път на 3741 кораба през леда. 

В момента атомният ледоразбивач е превърнат в музей.

Ако случайно сте в Мурманск, струва си да намерите няколко часа и да посетите известния ледоразбивач "Ленин", закотвен във водите Кола Бей. Този ледоразбивач не е само първият кораб с атомен двигател в света, преди всичко това е въплъщение на историята на Русия, нейните постижения и победи.
 Познавайки къде е леденикът Ленин в Мурманск, графика и цената на посещението, е лесно да планирате посещение и след тази статия става ясно какво да потърсите по време на екскурзията. 
Създаване на ледоразбивача
 
Активното проучване и началото на развитието на Север изискват създаването на надеждно оборудване, което да може да работи в арктически условия. Решението за изграждане на лед се появи през 1953 г. и имаше тайно име "Проект-92". Разработването на дизайна се извършва от CDB-15, наричан още "Айсберг". Главният дизайнер е назначен от В. И. Неганов, академик А. Александров, който е ангажиран в развитието на атомната енергия, става научен ръководител. За да се изгради безпрецедентен дизайн, беше необходимо да се създадат значителни нови: да се търси подходящ тип сплав за корабния корпус, да се изградят мощни атомни инсталации, да се измислят и монтират дистанционно управление на всички системи и устройства. Леденикът Ленин в Мурманск беше първият кораб на повърхността в света с ядрен реактор като двигател. Корабът имаше 4 турбогенератора, 3 електродвигателя, 2 допълнителни електроцентрали, хеликоптер.
 Корабът е построен в корабостроителницата в Ленинград необичайно бързо. По време на строителството корабостроителницата беше посетена от почетни гости - вицепрезидентът на САЩ Р. Никсън и британският премиер Г. Макмилан, които искаха да видят "руското чудо" със собствените си очи.
Отне още малко повече от година, тогава ледоразбивачът "Ленин" стартира на 5 декември 1957 г. Изпитанията на ядрения реактор продължиха още няколко години, през 1960 г. ледоразбивачът достигна първия си път.
За ледоразбивача
 
Днес ледоразбивачът Ленин в Мурманск е памет на великата история. Но онези, които плават по него, изглежда, че не е било толкова отдавна. След създаването на новия модел ледоразбивач екипажът можеше безопасно и удобно да работи в трудни условия, придружавайки обикновени кораби по Северния морски път. При обслужването на сибирските пристанища ядреният кораб "Ленин" допринесе за развитието на целия регион. С помощта на навигационната система "Lenin", задвижвана от ядрени двигатели Северно море стана възможно не през три летни месеца, но на практика през цялата година - 11 месеца! След като дизайнерите на "Ленин" са създали цяла поредица от ледоразбивачи "Арктика", това позволи да работи на север през цялата година.
Корабът отвътре 

За удобството на екипажа интериорът на ледоразбивача се отличава с ненадминатия му лукс и удобства по това време. Фоайето е украсено с великолепно елегантно стълбище, откъдето по-рано са портретите на лидерите на СССР, изпълнени артистично в техниката на преследване, окачване. Коридорите на ледоразбивачите са широки и просторни. Корабът имаше кино и сауна, фото лаборатория и библиотека, стая за пушене и музика. Стаята за отдих получи сигнали от сателитна телевизия и имаше и кинопрожектор. За болната внезапно работи клиника, оборудвана с операционна зала, рентгенова стая, лаборатория, както и зъболекар. Дори кабините за 1-2 души са необичайно луксозни, декорирани с дърво от кавказки орех и карелска бреза.
През целия период на трудната работа на ледоразбивача при арктически условия се случиха само две нещастни случаи. През 1965 г. работната част на ядрения реактор е повредена, част от горивото трябва да бъде заредена в запечатан контейнер, който впоследствие е наводнен. През 1967 г., поради механични повреди, атомният реактор изтича, така че възниква въпросът за пълната подмяна на инсталацията. Въпреки това, нито един член на екипажа на ледоразбивача "Ленин" (Мурманск) по време на работа не е пострадал, а корабните двигатели, природната среда не е била причинени вреди, - тя се проследява дори кораби на НАТО, която се състоя излъчване на извадката.
Интересни факти 

Корабът е преминал повече от 550 хиляди морски мили в леда и повече от 650 хиляди морски мили са преминали през кораба, т.е. са извършени три пътувания по целия свят!
Леденият лед е способен да разбие лед с дебелина 2,5 м.
Корабът може да плава за неограничен период от време, тъй като неговият двигател - ядреният реактор - не се нуждае от гориво.
 Той стана първият кораб в света, който непрекъснато е бил в арктическите води повече от година.
 На ледоразбивача имаше само трима капитани - П.Пономарев, БМ Соколов, АН Баринов. Той стана първият кораб на повърхността, който премина през архипелага от Северна Земя.
От борда на "Ленин" през 1961 г., изследователската плаваща станция "Северен полюс-10" за пръв път е била разтоварена на морския лед.0 коментара:

Публикуване на коментар

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ 2

АРХИВ 1