Президентът Румен Радев подписа указ, с който забранява за следващите 6 месеца “безразборното увеличаване на цени”.
Указът също отменя всички увеличения от м.май насам.
“Произволното раздуване на всякакви цени застрашава икономиката и буквално живота на хората. Това е въпрос на национална сигурност и президентът има правомощия да се намеси” – обясни Радев.
Указът е задължителен за всички по-ниски държавни органи, вкл.КЕВР и правителството.
Изрично се свалят цените на тока, водата, местните данъци, горивата, както и застраховката “Гражданска отговорност”, до нивата преди спекулативното и поскъпване.
По принцип в пазарна икономика държавата не може да се меси в ценообразуването, но “националната сигурност” се счита за извънредно обстоятелство и тогава е позволено.
“Управляващите могат да отменят този указ с нарочен закон, или през конституционния съд, където имат мнозинство. Но дали ще стане зависи от подкрепата на народа. Ако той застане зад указа, никой няма да посмее да му посегне...” – обясни още в мотивите си Радев.
“Монополите трябва да спрат да властват над обществото. Работа не институциите е да се борят с тях, а не да се съюзяват срещу народа, както се случва в момента...” – категоричен е държавният глава.
4udoslav
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇

3 коментара:

 1. Анонимен5 юни 2019 г., 0:49

  Нашият президент е почувствал,че тези увеличения застрашават и живота на милиони българи-сигурна смърт за пенсионери,работещите на минимална заплата т.е.на повече от половината българи.Той е нормален човек,гражданин на републиката,но не можем да искаме от него да бъде таран и да сложи главата си на дръвника за нашата България.Да обяви военно положение-с коя армия? Сигурно ние трябва да сме тази армия,ние-онеправданите!

  ОтговорИзтриване
 2. аз не съм политик и искам да попитам дали указите на президента имат давност и каква е тя, дали към днешна дата този указ е в сила? сигурно указът е с изтекъл срок, иначе защо ще си позволява правителството да го нарушава

  ОтговорИзтриване
 3. Анонимен5 юни 2019 г., 22:02

  Спира, пуснатото от БСП.

  ОтговорИзтриване

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ 2

АРХИВ 1