„Адмирал от флота на Съветския съюз Кузнецов“ (предходни названия – по ред на използването им: „Съветски съюз“ (на проекта), „Тбилиси“ (при изработване), „Леонид Брежнев“ (при спускане на вода), „Тбилиси“ (при изпитанията) е съветски и руски самолетоносач, един от няколкото самолетоносача в състава на Военноморския флот на СССР до 1991г и днес единствен в състава на Военноморския флот (ВМФ) на Русия. 
Изработването на вторият подобен „Рига“ („Варяг“) е прекратено през 1998 г., и впоследствие е продаден на Китай за 25 милиона долара, където е достроен като авионосеца Ляонин. Третия самолетоносач "Адмирал Горшков" е продден през 2016г на Индия. Предназначението на "Адмирал Кузнецов" е за поразяване на големи надводни цели, защита на морски съединения от атака на вероятен противник.Наименуван е в чест на адмирала от флота и Глвнокомандващ Военноморския флот на СССР през Втората световна война и до 1955г Николай Кузнецов.На борда на „Адмирал Кузнецов“, по време на мисия, е предвидено да се разполагат: самолети „Су-25УТГ“ и „Су-33“ от 279-ти корабен изтребителен авиационен полк (наземно базирани в Североморск-3) и вертолети „Ка-27“ и „Ка-29“ от 830-ти отделен корабно-противоподводъчен вертолетен полк (базиран в Североморск-1).«Адмирал Кузнецов» има постоянно модернизирана собствена система за близък бой противоракетно оръжие за отразяване на ракетно-бомбени атаки. Зенитното вооръжение на кораба се состои ит 4 пускови установки ЗРК «Кинжал» (192 ракети), 8 пускови установки «Кортик» (256 ракети), шест 30-мм скорострелни установки АК-630М (48 000 снаряди).
Построен е в „Черноморски корабостроителен завод“, гр. Николаев, Украинска ССР през 1982г.Лично Генералния секретар на ЦК на КПСС и Председател на Президиума на Върховния съвет на СССР Леонид Брженев открива строителството на проекта и заявява че това ще е гордостта на съветския боен флот. Построяването му съвпада със смъртта на съветския ръководител Леонид Брежнев (ноември 1982), за което в негова памет е именуван в периода 22 ноември 1982-11 август 1987г "Леонид Брежнев".
През 1985 г е спуснат във вода. На 11 август 1987г вече по времето на Михаил Горбачов когато всичко свързано с името на Брежнев е преименувано, самолетоносача е преименувн на "Тбилиси" което наименование носи до 1990г когато е преименуван на "Адмирал на флота Кузнецов" което име е и до днес. През януари-август 1988г е планирано три пъти самолетоносачът да бъде изпратен в района на иракските пристанища на Персийския залив в подкрепа на Ирак на Саддам Хюсеин в Ирано-иракската война и един път в пристанище на НР.Кампучия в подкрепа на провиетнамските ръководители на страната водещи бойни действия със силите на бившия крал Сианук , подкрепяни от САЩ и отрядите на Пол Пот , подкрепяни от Китай и несподелящи съветския модел на социализма. Края на войната между Иран и Ирак през август 1988г спира изпращането на самолетоносача в Персийския залив , а подобряването на съветско-китайските отношения прекратява и изпращането му в Камбоджа.
 На 20 януари 1991г самолетоносачът е преден официално на служба на съветския Северен флот , където служи и до днес. На 5 декември 2007 г. „Адмирал Кузнецов“ оглавява отряд от бойни кораби, които потеглят на поход към Атлантика и Средиземно море. По този начин ВМФ на Русия възобновява своето присъствие в световния океан.През 2016-2017г самолетоносача успешно участва във войната в Сирия в състава на руското средиземноморско командване за операции, като от палубата му излитат руски самолети за бомбардиране на сирисйките бунтовници и бойците от "Ислямска държава". 
През 2018г кораба е награден от президента на Русия Владимир Путин с орден "Ушаков". На 31 октомври 2018г по време на престой в руско пристанище върху кораба пада кран , с което той временно е подложен на ремонт." Кранът, който падна на палубата на "Адмирал Кузнецов", не доведе до допълнителни разходи. Щетите, причинени от кран, падащ върху палубата на адмирал Кузнецов, няма да понасят допълнителни разходи". Съобщава пред агенция ТАСС ръководителя на военно-ремонтното руско дружество Алексей Рахманов."В близко бъдеще, - казва Рахманов," кранът ще бъде демонтиран и изваден от палубата".Допълнителните разходи за ремонти и актуализации няма да има . Президентът на военно-ремонтното дружество твърди, че падналият кран е разрушил само части от корпуса и палубата и е трябвало да те бъдат заменени така или иначе."Ние някак щяхме да работим с горната палуба или корпуса, така че няма големи щети", - казва ръководителят на дружеството Рахманов.Останалите части на кораба се ремонтират и също трябва да бъдат възстановени без значителни разходи.
"Няколко щети са получени в съседни стаи, странични помещения, но всичко се възстановява, всичко се ремонтира", обяснява Рахманов. 
През социализма в НР.България макети на самолетоносача са подарени от съветските ръководители на редица български партийни и държавни ръководители като: Тодор Живков(1985), Георги Атанасов(1987),Алекси Иванов (1988), Милко Балев(1988), Димитър Стоянов(1988) и др.
Прочетете още

0 коментара:

Публикуване на коментар

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ 2

АРХИВ 1