FOIE GRAS или ГЪШИ ДРОБ
Произвежда се като се пъхат метални тръби в гърлата на патици и гъски, за да се хранят насилствено. Черният дроб се разболява от чернодробна стеатоза и изкуствено се разширява до десет пъти от естествените си размери. В много случаи това води до спукване на органите, рани по хранопровода, от които птиците изпитват болки при всяко движение.
2-3 пъти на ден работник грабва всяка една птица, бута дълга метална тръба по протежение на цялото й гърло и чрез въздушна помпа излива до два килограма царевична каша в хранопровода й. Нормалният патешки черен дроб тежи около 50 грама. Въпреки това, за да се квалифицира като гъши дроб, в индустрията разпоредбите изискват черният патешки дроб да тежи минимум 300 грама!
Тръбата, чрез която се изливат големите количества храна в гърлата на патиците, често пробива хранопровода, защото натискът е наистина силен. Поради това много често птиците умират от кръвта, която изпълва дробовете им. Някои птици пък буквално експлодират, задавени от тези принудителни хранения или пък стават ужасно слаби. Резултатите от аутопсията на мъртви птици показва, че са с разкъсан черен дроб, гърло, хранопровод и с множество травми.
В допълнение към насилственото хранене, птиците страдат и от изключителна небрежност в отглеждането. Пренаселеността, осакатяванията (човките им са отрязани), закърнелите желания и инстинкти, неспособни да се чифтосват и да отглеждат малките си, да изследват средата, в която живеят... В крайна сметка жалкият им живот приключва с насилствена смърт чрез клане.
 
През седмиците на изтезания и насилие, птиците се отглеждат в група или в тесни индивидуални клетки, в които е невъзможно да се изправят напълно, още по-малко да разперят криле. Умират без дори да видят или усетят слънце, или земя под краката си.
През краткия си живот гъските и патиците нямат абсолютно никакъв достъп до вода, а те изпитват огромна нужда да са потопени във вода, за да са здрави. Чрез нея птиците почистват ноздрите и очите си, а липсата й им причинява още едно страдание – бавно ослепяване.
В природата патиците прекарват по-голямата част от живота си във водата. В тези ферми те са затворени под навеси и в тесни клетки, като краката им са изранени от телената мрежа под тях. Клетките са толкова малки, че дори не могат да се обърнат, камо ли да размахат крила. В деня на клането на много от тях вече са им счупени костите, докато ги транспортират и обработват. След това биват провесени с главите надолу, за да бъдат заклани…
Що за удоволствие изпитва човек и какво би оправдало жестокостта, на която са подложени тези чувстващи създания. Те изпитват болка и страдание точно като нас.
Трябва ли да сме глухи за страданието и да си премълчаваме срещу неморалността на това робство?!
Гъшият дроб е заболяване, пуснато на пазара като деликатес!
По време на разследване на условията за получване на гъши дроб са намерени много трупове, които буквално са се пръснали от принудителното преяждане. Много от птиците са починали от аспираторна пневмония.
Европейски депутати поискаха забрана на производството и продажбата на гъши дроб в Европейския съюз. Според български производители България може да бъде сериозно засегната, тъй като (за съжаление!) е вторият най-голям производител на продукта в Европа.
Моля, изгледайте видеата: 
1. http://www.youtube.com/watch?v=UZFQ_jftM_w#t=42
2. https://web.facebook.com/official.peta/videos/10153816234564586/?fref=nf

0 коментара:

Публикуване на коментар

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ 2

АРХИВ 1