/Поглед.инфо/ В българския град Хисар, на входа на санаториума „Калеря“, влизащ в състава на Военно-медицинска академия към министерството на отбраната на България, се събраха местни патриоти. Те пристигнаха, за да изразят своето възмущение във връзка с лечението в този санаториум на украински военнослужещи, ранени в Донбас.
Когато в България разбраха от интернет, че в страната им лекуват убийци на цивилно население, то първоначално дори не повярваха в тази поразяваща с цинизма си новина. Но заместник-министърът на отбраната на България Атанас Запрянов призна, че още от 2014 г. в страната действа специален фонд по организацията на леченията и рехабилитацията на пострадалите украински военнослужещи.
Интересно е, че само 11 от 29 страни-членки на НАТО дават пари за лечение на украинските военни. Затова пък официално неутрални Швеция и Япония финансират оздравяването на борците със собствения им народ. Освен това Атанас Запрянов съобщи, че фондацията не се ограничава с финансирането на лечението на бойците от ВСУ в България на базата на ВМА в Хисаря. Организацията също така обучава персонала и предоставя техника за медицинските центрове в Украйна.
Компетентните органи на България отказват да съобщят колко пари са изразходвали и какво количество убийци на цивилно население са изправили на крака. Наистина, още през 2014 г. на срещата на високо равнище на ръководителите на страните от НАТО в Уелс тогавашният президент на България Росен Плевнелиев обяви, че неговата страна ще засели за лечението на бойците от ВСУ 255 хил. евро, но нещата няма да се ограничат с тази сума. Наскоро бе обявено, че България ще бъде посетена от 300 ранени украинци.
Съдейки по снимките в социалните мрежи, в Хисаря се лекуват бойци от национален батальон „Айдар“. Именно в него служи Надежда Савченко, именно тя и нейните подчинени убиха сътрудниците на ВГТРК Антон Волошин и Игор Корнелюк. Изобщо бойците от този батальон са извършили и извършват такова количество престъпления, че това са принудени да го признаят дори тези, които подкрепят режима в Украйна.
От доклада на Върховния комисар на ООН стана известно, че до 25 юни 2015 г. 110 военнослужещи са били преследвани за убийства, отвличания и изтезания на същите жители на Луганск, които айдаровците уж „защитават от руската агресия“. На 7 септември 2014 г. международна неправителствена организация „Амнести интернешънъл“ публикува доклад, в който се посочва, че бойците от батальона са участвали в отвличания и незаконни арести; те също са заподозрени в малтретиране, кражба, изнудване и евентуално екзекутиране на задържани.
Дори в тила, в района на Луганск, контролиран от украинските власти, батальонът „Айдар“ продължава да извършва престъпления. Към грабежите и отвличанията с цел откуп са добавени присвоявания на недвижимо имущество и обстрелване на полицейски патрули - това се съобщава на официалната интернет-страница на губернатора на региона. Там е публикувана интересна история: войниците от батальона са завзели хлебозавода „УкрВереск“, повишили са цената на продукцията и са блокирали докарването на хляб от други региони.
Затова появата в България на такива „герои на Украйна“ закономерно предизвиква вълна от възмущение. Протестът пред санаториума „Калероя“ се провежда от активисти на движението на русофилите „Петко Войвода“. Пред входа на медицинското учреждение са развети флаговете на България, Русия и ДНР. Организирана е неголяма изложба на зверствата на тези, които си закърпват здравето за сметката на българския народ.
Минувачите са потресени от снимките на убитите жени и деца, които са направени от Любо Данков, пристигнал в Донбас. Звучат и песни, посветени на борбата на ДНР и ЛНР за тяхната свобода. Участниците в акцията скандират на айдаровците: „Украински фашисти – вън от България!“, но те забързано преминават и се преструват, че не разбират руски.
Опитите на журналистите да се свържат с ръководството на санаториума или с който и да е украински военен нямат успех. Затова своята позиция разкри организаторът на протеста Иван Милчев-Иванов.
„Искаме да изразим своята гражданска позиция и да отбележим моралната страна на случващото се. Получихме информация, че между България и Украйна има договор за взаимопомощ, в силата на който трябва до 2020 г. да приемем в медицинските комплекси 300 души. Украйна не е нито в ЕС, нито в НАТО – за какви отношения става дума. Какво получаваме в замяна от Украйна. Смятам, че хората, които убиват цивилни, нямат място в България!“.
Според Милчев-Иванов, санаториумът, в който се лекуват бойците от „Айдар“ е станал недостъпен за български граждани.
„Мнозина българи се опитват да вземат направление за този санаториум за балнеотерапия, но се оказва, че не могат да попаднат тук заради междуправителствените споразумения. Сега в София се провеждат митинги на майките на деца-инвалиди. Те искат помощ от властите ни, но те отказват, казват, че няма финанси. Оказва се, че за българските деца-инвалиди няма пари, но за украинските убийци – има!“, възмущава се активистът.
Превод: В.Сергеев
Прочетете още

0 коментара:

Публикуване на коментар

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ 2

АРХИВ 1