Киев не бива да разчита на помощта на Вашингтон, ако конфликтът между Русия и Украйна прерасне във военен сблъсък.
Такъв съвет даде на властите на «незалежната» ветеранът от ЦРУ Джек Девайн.
Престарелият американец тези дни презентира в украинската столица своята книга «Успешният лов. Историята на главния шпионин на Америка». В основата на книгата е самият автор. Както става ясно, той е любим на самия себе си.
Книгата разказва как спецслужбите на САЩ са налагали в цяла поредица от страни своята безалтернативна «демокрация» на световен жандарм, извършвайки държавни преврати и намесвайки се във вътрешните работи на държавите.
Същият Девайн, чиято кариера в ЦРУ обхваща периода от 1967 до 1999 години, както е известно, взема непосредствено участие в организирането на военния преврат в Чили през 1973 година, в резултат на който бе убит президентът на страната Салвадор Алиенде, а на власт дойде военната хунта, начело с генерал Пиночет.
А през 80-те се занимава с операции по подкрепа и въоръжаване на афганистански муджахидини.
Той съдейства в немалка степен ЦРУ да вземе решение да достави там преносимите американски зенитно-ракетни комплекси «Стингер», които тогава бяха истинско бедствие за съветските военни летци.
Стъпвайки в Киев, Девайн, разбира се, не можеше да не вземе думата по повод възможен военен конфликт между Русия и Украйна.
Още повече, че след въвеждането от Порошенко на военно положение в десетки райони на страната местните СМИ пишат по темата с почти маниакална патриотична страст.
Американският гост успокои украинците и заяви, че пълномащабна война с Москва НЕ Е изгодна, защото, както той се изрази, «нахлуването на Русия в Украйна ще бъде не просто стъпо, но и безуспешно».
Той направи паралел с Афганистан — моля ви се, там «руснаците нахлули, но с времето това станало за тях твърде скъпо».
Ветеранът от ЦРУ даде да се разбере следното: Украйна трябва сама за се погрижи за себе си, защото САЩ в момента имат свои проблеми, върху които те са се концентрирали.
Посланието беше следното:
«Бъдете силни не само във военен аспект, укрепвайки своите институции, друг път към успеха нямате».
Казано по друг начин, Америка е с вас с душата и сърцето си, но, ако Русия ви нападне, нямаме намерение да умираме за вас.
Упс.
Москва няма намерение да напада никого.
Но нека горното да е за урок на разбеснялата се хунта.
Дано има мозък, за да го осъзнае.
Петя Паликрушева
Прочетете още

0 коментара:

Публикуване на коментар

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ 2

АРХИВ 1