Преди 50 години съветският свръхзвуков пътнически самолет "Туполев-144" извърши първия си изпитателен полет, съобщава sm-news.ru. Съветската разработка беше първата в света свръхзвукова машина.
След първия изпитателен полет на 31 декември 1968 година през лятото на 1971 година самолетът беше представен на Международното авиоизложение в Париж. За демонстрацията на неговите възможности разработчиците изпратиха самолета от Москва в 9 часа сутринта и също в 9 часа сутринта той се приземи в столицата на България, София - поради часовата разлика.

Внедряването на самолета в редовна употреба бе съпроводено от трудности, включително самолетни катастрофи, поради което в края на 70-те години бяха спрени пътническите полети, а след това и товарните, се казва в публикацията.

Френският специализиран сайт air-cosmos.com отбелязва, че след спирането му от линиите на "Аерофлот" през 1983 година НАСА продължава да използва съвместно с компанията "Туполев" една от машините чак до 1999 година в рамките на програма за съвместни разработки.

От своя страна един след друг "Боинг" (Boeing), "Норт Американ" (North American) и "Локхийд" (Lockheed) се отказват от свръхзвуковите си проекти. /БТА

0 коментара:

Публикуване на коментар

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ 2

АРХИВ 1