Преди време Красимир Гаджоков стартира проекта Медийно око, целящ откриване на анонимните интернет медии. В случая под анонимна медия се разбира:
"медия, която не е публикувала на видимо и лесно намираемо за обикновения посетител място на самия уебсайт информация кой е собственик (фирма или имена на човек), или редактор на медията."
Ние от Успелите взехме този списък присърце и направихме проверка след сигнали в интернет пространството, че Медийното око е неточно. Оказа се, че в списъка наистина са допуснати някои грешки и пропуски. Това може да се дължи на редица причини, включително и на необновена информация. Самият Красимир Гаджоков призовава всички да помогнат с допълването и актуализацията на списъка.
Важно е да направим уточнението, с което стартирахме в началото на този материал - става дума за сайтове, при които не могат да бъдат открити по лесен и достъпен за читателите начин информация за екипа и собствениците на медията. Наясно сме, че могат да бъдат проверени whois данните за всички тези домейни и там ще намерим кой (физическо лице или фирма) е купил домейна и неговите контакти. Но е важно да се направи и друго разграничение - домейн не е равно на сайт, следователно тези данни не показват кой реално стои зад една медия.
Смятаме, че тази кампания е важна и касае степента на информираност на обществото. Приемаме това като лична мисия, защото вярваме, че информацията, която достига до аудиторията, не само трябва да е точна, но и да има своите отговорни автори.
Решихме да разделим анонимните медии на две и да предоставим списъка на широката аудитория. Едните са наистина анонимни сайтове, които не са посочили на своите страници никаква форма за контакт или само онлайн формуляр за попълване, както и такива, които имат свой мейл, чрез който може да се осъществи връзка.
Ще разграничим и сайтовете, които имат ясно декларирани телефони, адрес, дори списък с автори, но са отбелязани от „Медийното око“ като анонимни. Призоваваме всички медии в долния списък, при обновяване на информацията си, да се свържат с нас или с Красимир Гаджоков, за да може списъкът да бъде обновен.

Анонимни сайтове:

berbim.info - онлайн формуляр за попълване
bez-cenzura.com - онлайн формуляр
bez-cenzura.eu - онлайн формуляр
bezlogo.com - онлайн формуляр
bgmak.eu - онлайн формуляр
bgnew.eu - онлайн формулар 
bgvestnik.co.uk - онлайн формула 
bulbox.net - онлайн формуляр 
cross-bg.net – злонамерен софтуер
factor-news.net - онлайн формуляр
freshnewsbg.com - онлайн формуляр
jenabg.com - онлайн формуляр
koch.bg - онлайн формуляр
newsmedia.bg - онлайн формуляр
novini965.eu - онлайн формуляр
novinite.eu - обновено: От сайта се свързаха с нас и ни обясниха, че все пак има автори на публикациите. 
novitebulgari.com - онлайн формуляр

Сайтове с деклариран само e-mail адрес:

tribali.info – препраща към bulnews.bg

Прочетете още

0 коментара:

Публикуване на коментар

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ 2

АРХИВ 1