В българското село Горни Воден, което в днешни дни е квартал на Асеновград, се намира прочут манастир, познат като „Златната ябълка“. В нея се съхранява чудотворна икона на света Богородица, наричана също „Златна ябълка“.

Чрез чудотворната икона Пресветата Майка дарявала безбройни изцеления и благодат. Една от най-прославените ѝ способности е да помага на жени, които имат проблем със зачеването. Широко разпространена е историята с чудото, случило се на жена, която не успявала да забременее. Закъсняла за празника на Дева Мария. Поради това не получила благословен хляб. Тя счела това за лош знак и започнала да плаче от страх дали ще се сдобие някога с рожба. Йереят съчувствал на жената и търсел останало парченце от благословения хляб, но не открил дори и троха. Но взел ябълка, оставена като дар пред иконата „Благодатна Богородица Дева”, а жената я приела с вяра. И наистина – скоро след това тя забременява.

За да изрази благодарността си към Божията Майка, тя украсява богато светата икона, като заръчва да изковат златна ябълка и я дарява за спомен на храма. След това чудо се ражда традиция чудотворната икона на Пресвета Богородица да се обкичва с венци от ябълки. Този обичай се е превърнал в местна традиция и може да бъде видян и в други храмове от Пловдивската епархия.  Миряните вярват, че жени с проблеми при забременяването, след като им бъде прочетена молитва пред чудотворната икона и хапнат от благословена ябълка (трябва да се изяде с дръжката и част от семената, а няколко семки се заравят в почва някъде в дома – в саксия или двор), скоро след това зачеват.

Специалната практика, която помага на жените да заченат, включва и това те да преспят  в църквата.  Друг ритуал за рожба е плетенето на коланче. За целта опасват три пъти църквата с памучен конец, а след това той се сгъва и се засуква като мартеница. Изработеното коланче се осветява в църквата, а след това жените го връзват и го носят около кръста си в продължение на четиридесет дни. Вярването гласи, че именно в този период жената ще забременее.  Ако след тези 40 дни жената все още не е успяла да забременее, трябва да продължи да носи коланчето. Не се сваля, докато не зачене.

0 коментара:

Публикуване на коментар

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ 2

АРХИВ 1