28.12. 1856 г. – роден Удроу Уилсън, 28-ми президент на САЩ, Нобелов лауреат.
На мирните преговори през 1919 год. президентът на САЩ ЗАЩИТАВА БЪЛГАРИЯ. Той изиграва ключова роля страната да се спаси от подготвения пъклен план. Предвидено е, разделяне на България на три района, които да са подчинени на Гърция, Сърбия и Румъния. Този политик на практика осуетява плана за ликвидирането на България като държава и отстоява оставането на Беломорска Тракия, Южна Добруджа и Царибродско в българските държавни предели. Негови са паметните думи, че по-скоро ще напусне конференцията и Париж, отколкото да се съгласи с подялбата на един народ със самостоятелна държава и вековно минало.
За БЛАГОДАРНОСТ - днес малцина го знаят...
Той НЯМА паметник, за разлика от личности и армии СЪСИПАЛИ СТРАНАТА ни.
За разлика от тук, в света и САЩ той е оценен и тачен.
За работата му по постигане на мир е удостоен с Нобелова награда за мир още в 1920 г., а с лика му е най-големият номинал на банкнота в САЩ - 100 000 долара.
Усилената работа и притеснения се отразяват на здравето му. На 25 септември 1919 г. претърпява удар, който остава незабелязан за обществото, но само след седмица, на 2 октомври следва втори, който довежда до сериозна загуба на способностите му. Тогава, жена му, Едит Уилсън, се превръща в негов секретар и тя решава кои въпроси да се отнесат до него и кои да се решават от членовете на кабинета.
През 1921 г. Уилсън и жена му напускат Белия дом, а на 3 февруари 1924 г. издъхва. Съпругата му го надживява с 37 години и умира на рожденния му ден, 28 декември, в 1961 г.

0 коментара:

Публикуване на коментар

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ 2

АРХИВ 1