Великото изобретение на социализма придоби международна известност

 

Ще ви разкажа куриозна случка с великото изобретение на социализма – чушкопека. В лятната ни къща на село ни дойде на гости наша приятелка французойка. Наредихме богата трапеза, посрещнахме я добре. На другия ден жена ми реши да изпече чушки за салата. Французойката гледаше  с голям интерес това изкопаемо -  чушкопека, и ахкаше как пиперката излиза идеално изпечена. Във Франция също печели чушки, но ги окачвали да висят във фурна с вентилатор. Те обаче не се изпичали равномерно и нямали този вълшебен аромат и вкус. И заключи, че това изобретение с цилиндрична форма, заобиколено от нагревател, е истинско чудо на българския технически гений. Жена ми ѝ обясни, че този неугледен уред е пренесъл селото в града и е направил националната традиция за печене на чушки лесна и удобна. Че десетилетия наред е  незаменим при приготвянето на консерви и лютеница за зимата. И ѝ подари  няколко бурканчета от своята продукция.

Гостенката ни пожела да си купи чушкопек и си го отнесе във Франция. Какво беше учудването ни, когато след месец получихме писмо от французойката, в което тя се хвалеше какъв успех имат вълшебният уред и нейните печени чушки сред близките ѝ. И молеше горещо да изпратим във Франция още няколко чушкопека за нейни приятели. И ние пращахме, че дори няколко пъти. Ето как българското изобретение придоби  международна известност.

Българското чудо напоследък е много предпочитано от  чужденци, включително и от живеещите в България. В магазина за техника до нас дойде един англичанин, който направо от вратата се хвана за чушкопека и го купи. А продавачката каза, че чушкопеци заминават за Германия, Испания, даже и за САЩ.

В. Иванов, Пазарджик


0 коментара:

Публикуване на коментар

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ 2

АРХИВ 1