Точно 10 години след излизането им от властта те все още са актуални. Толкова ярки имена влязоха в политиката с царя и партията му НДСВ, че продължават да бъдат търсени и днес.
Къде са някои от най-известните лица от царско време? Върнаха ли се към професиите си, с които влязоха в политиката, или смениха тотално заниманията си? И защо на НДСВ, която след два мандата в парламента изпадна на изборите през 2009 г., и сега се гледа като на банка кадри за различни постове?
Последният пример - политическата интрига сложи Соломон Паси начело на бъдещата президентска партия. Видният атлантик и бивш външен министър категорично отрече да има планове за нова партия.
Макар вече да не са в активната политика, за Соломон и Гергана Паси определено може да се каже, че продължават да правят реална политика. Семейство Паси и “24 часа” имаха няколко съвместни инициативи, чиито резултати са много полезни за хората днес. Благодарение на тях бе въведено общото зарядно устройство за всички мобилни телефони. Тяхна е и идеята за безплатния Wi-Fi в много обществени паркове и места в ЕС, която също стана реалност.
Бившият външен министър се върна начело на Атлантическия клуб. Един от радетелите за членството на България в НАТО и ЕС продължава да е влиятелно име, чието мнение тежи както пред европейските, така и пред атлантическите ни партньори.
Гергана Паси, която бе първият български министър по европейските въпроси, продължава да води европейски дебат и днес. Но вече през ПанЕвропа, чийто основател и президент е. От 2009 г. насам организацията ѝ представя всяко европредседателство пред по-широката публика у нас. Днес обаче тя обогати заниманията си и с технологичната тема, като основа надпартийна организация Дигитална национална коалиция. Основната ѝ цел е да привлече повече хора към новите технологии, да постигне по-ефективно използване на дигиталния потенциал и да подпомогне развитието на ICT сектора в България.

Като служебен премиер проф. Огнян Герджиков имаше честта да награди Григор Димитров за победата му на Sofia Open през 2017 г. СНИМКА: Десислава Кулелиева
Най-скорошна реализация в политиката имаше обаче проф. Огнян Герджиков. Той бе служебен премиер в назначеното от Румен Радев правителство в началото на 2017 г. След това оглави Съвета по законодателство, възобновен в началото на 44-ото народно събрание. И сам поиска закриването му преди два месеца поради липса на работа и обезсмислянето на органа, събрал някои от най-големите юридически умове в страната.
Преди година проф.
Герджиков се сбогува
със студентите
официално, но и днес продължава да чете лекции от време на време и по заместване. Той продължава и да пише - готви нов юридически труд, но намира време и за стихове и поеми. Консултант е по търговско право. Шеф е на Арбитражния съд към Българска стопанска камара.
Все още допир до реалната политика има и Христина Христова. Тя е съветник и парламентарен секретар на вицепремиера по социални и демографски въпроси. Беше поканена за поста от Валери Симеонов, но остана и при заместничката му Марияна Николова.
Иначе Христова се върна в неправителствения сектор, като създаде Института за семейна политика, и в университета, където води лекции на студентите от “Социална педагогика” на СУ.
Наскоро се
омъжи отново
и се радва на внука си Василий.
През 2004 г. депутатът Константин Пенчев се върна в съда. Първо бе шеф на Върховния административен съд, след това изкара един мандат като национален омбудсман, а днес е конституционен съдия от квотата на парламента.
Към правото се върнаха и много от царистите, влезли в НДСВ от т.нар. юридическо лоби - Пламен Панайотов, Николай Свинаров, Даниел Вълчев.
Проф. Панайотов отново е при студентите - повече от 30 г. преподава наказателно право в Юридическия факултет на СУ. Ръководител е на катедрата по наказателноправни науки. Възстанови си и адвокатските права. Дава и консултации, които обаче са безплатни, ако го потърсят от някоя институция, независимо кой е на власт.
Бившият министър на образованието Даниел Вълчев също се върна в университета и адвокатската си кантора. Професорът е шеф на катедра “Теория и история на държавата и правото” в СУ. Създаде “Юридически барометър” - гражданска инициатива за анализ и оценка на правовия ред в България, който всяка година връчва наградите “Златен пирон” за най-често променяно и най-лошо законодателство.

Нина Чилова и Камелия Касабова са близки приятелки и след излизането си от политиката.
Бившата зам.-шефка на парламента Камелия Касабова е професор по търговско и банково право и също преподава в СУ. Занимава се с решаването на финансови спорове като излъчен от БНБ председател на две важни комисии - Помирителната комисия за платежни спорове и Комисията по финансови услуги. Зам.-шеф е на Арбитражния съд към БСК. Пише книги и обикаля планините.
И друга от царските хубавици - Нина Чилова, е преподавател. Бившият министър на културата днес е доцент - преподава данъчно и финансово право в УНСС. И е прокурист в застрахователно дружество.
Антония Първанова пък е консултант по здравни теми, като акцентира на иновативните и дигитални форми в сектора. Има проекти и в националната сигурност и енергетиката.
Миналата година
Първанова
извървя Камино
- пътеката на поклонниците в Испания, и сега описва преживяванията си във фентъзи роман. Това ще е един вид съвременен прочит, някои философски наблюдения, пречупени през много фантазия - нещо, което бях “заключила”, докато се занимавах с политика, разказва царистката.

Миналата година Антония Първанова извървя Камино.
Хубавата Юлияна Дончева пък се посвети на здравословния живот и хранене. Отвори такъв ресторант и пише книги за здравословните продукти в ежедневието ни - храни, козметика. Поддържа блог, обмисля и предложение за телевизионен проект. Има си и бизнес - представител е на италианска марка обувки и дрехи у нас. През 2010 г. се омъжи повторно за шампиона в лигата на свободните боеве Станислав Недков - Стъки, от когото има втори син на 4 години.
Милена Милотинова влезе в политиката като едно от известните лица от телевизионния екран, а след излизането си от нея се върна към журналистиката. Днес тя има предаване на европейски теми “Брюксел 1”.
С бизнес се
занимават повечето
от царските юпита,
които през 2001 г. се върнаха в България, за да влязат в политиката. Бившият министър на икономиката и транспорта в кабинета “Сакскобургготски” и на администрацията при Станишев Николай Василев държи в ръцете си инвестиционните портфейли на стотици важни хора от над 20 държави от Западна Европа, САЩ, Япония, Хонконг и Сингапур. Фирмата му е най-голямата и най-бързо развиващата се в този бранш у нас. Което никак не е изненада, като се има предвид биографията на Василев отпреди политиката - притежава престижната степен CFA (сертифициран финансов аналитик) и е първият българин с тази степен, работил е като инвестиционен банкер в Лондон, Токио, Ню Йорк и като данъчен консултант в Будапеща. Издаде и две книги - “Меню за реформатори” и “Кариера или не”, които са наръчници за непросветените в икономиката и в HR сферата.

Соломон Паси, Милен Велчев, Пламен Панайотов и Николай Василев през 2005 г., когато се снимаха в клип за предизборната кампания на Велчев като кандидат за кмет на София
Бившият финансов министър Милен Велчев пък оглави българския клон на руска банка у нас.
Любка Качакова има фирма за хранителни добавки и козметика, със съпруга ѝ са собственици на хотел в Гела. Но основно се е посветила на дъщерите си - Филипа и Анна-Мария. Едната вече пробива в света на изкуството, а другата е бъдеща актриса и пътуват често между САЩ и България.
Друго от икономическите остриета на НДСВ - Лидия Шулева, пък смени изцяло попрището си. Днес бившата министърка на труда и социалната политика, а след това и на икономиката (все в правителството “Сакскобургготски”), е коуч. Тази все още нова за България специалност бързо набира популярност, но няма точен превод - нещо като консултант по личностно и организационно развитие. Шулева е щастлива баба на две внучки.
Не е известно бившият шеф на БНБ Иван Искров да има нова професия след края на двата си мандата начело на националната банка. Ексшефът на Сметната палата Валери Димитров пък днес е в Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете.
Нововремецът Мирослав Севлиевски има инвестиционен фонд. Бившият енергиен министър управлява финансови активи и е миноритарен акционер във фирми, които притежават хотели по морето. Помага и ръководи детски ски клуб на Боровец.

Мирослав Севлиевски и Емил Кошлуков бяха лицата на нововремците в НДСВ, които след това създадоха и своя партия.
Колегата му Емил Кошлуков пък е програмен директор на БНТ и води публицистично предаване.
Двама от бившите царски депутати - Станимир Илчев и Олимпи Кътев, продължават да са активни в партията. Двамата, заедно с колегата им Съби Давидов,
управляват като
триумвират НДСВ
Или това, което е останало от него. Готвят стратегии за коалиции и явяване на предстоящите два избора тази година - европейски и местни.
Илчев, който бе депутат в предходния мандат на Европарламента, днес е пенсионер и се радва на внуците си. Създал е фондация “Български свят” за българите в чужбина и корените на историята ни. Освен това пише речник за изконни или новосътворени български думи, които да заместят модерните чуждици в езика ни. Езикът ни е страхотно застрашен в момента, казва Илчев и дава примери: вместо “приоритет” да се използва “превес”, а вместо “уикенд” - “седмокрай”.
Мандатоносителите
на царя също
продължават
да са активни
Миналата година Тошо Пейков бе преизбран за лидер на “Оборище”. Движението му се занимава много активно с възродителска дейност - вече има над 50 изложби за Третото българско царство, за историята на християнството по българските земи, за неизвестните лица на опълченците, помага и на селски църкви, като слага икони.
Весела Драганова също продължава да е начело на Партията на българските жени. Работят най-вече по социални проекти и организират дарителски кампании. Не са се отказали от политиката и сега търсят партньорства за местните избори. От 6 месеца е щастлива с внучката си Марая. А малката ѝ дъщеря Йоана, която бе бебето на НДСВ, тъй като се роди броени месеци след като царят взе властта, тази година навършва пълнолетие
Прочетете още

0 коментара:

Публикуване на коментар

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ 2

АРХИВ 1