НЯМА ДА ЗАБРАВИМ - НЯМА ДА ПРОСТИМ!!!

На днешната дата през 1944 върху Враца са изсипани стотици бомби от Американските и Кралските военновъздушни сили. Загиват 124 човека, над 250 ранени!

Използвани са и бомби във вид на играчки и писалки, предназначени да убиват и осакатяват деца.

5 коментара:

 1. то затова сега господ им го връща с природните бедствия в сащ

  ОтговорИзтриване
 2. не съм очаквал толкова псувни под какъвто и да е статус. Ниска култура, беден речник. Образованието не е важно само за интегрирането на ромите а и за да се предотврати тази спирала надолу към диващината

  ОтговорИзтриване
 3. Гневете се на тогавашните политици и цар Борис,че са взели погрешната страна.Другата страна,хитлериската армия и техните съюзници като нас,също са избили много ,много по вече.Затова,борете се да мир и го пазете.Победители във война няма.Всички сме жертви!

  ОтговорИзтриване
 4. Гняв и безсилие цял един живот.

  ОтговорИзтриване
 5. Поредния фейк 
  През пролетта и лятото на 1943 г. пресата съобщава за хвърлени от съюзнически самолети експлоадиращи писалки, часовници, детски играчки;. Съобщението е част от военната пропаганда и за да се предпазят децата от приближаване към местата на падане на свалени самолети. Въпреки това са осакатени няколко деца, вероятно от неизбухнали боеприпаси и детонатори тип „писалка“.
  Източник:
  Руменин, Румен. Летящи крепости над България, София 1990, с. 64. В бележка № 64, на основание на данни от Централния военен архив, са посочени имената на две деца, осакатени на 16 и 18 юни 1944 г., след като намират експлозиви, маскирани като кутия с бонбони и писалка. Споменава се и за наличието на други случаи, посочени в пресата от онова време.

  ОтговорИзтриване

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ 2

АРХИВ 1