Руският президент Владимир Путин е по-популярен от американския си колега Доналд Тръмп и германския канцлер Ангела Меркел в повечето страни от Източна Европа, включително и България.
Това сочи изследване на международната организация „Глобсек“, цитирано от „Известия“ и „Епицентър“.
България е начело в класацията – у нас 70% от хората изпитват симпатии към руския лидер, а 37% – към президента на САЩ.
Анкетата е проведена в седем източноевропейски страни-членки на ЕС и НАТО – България, Унгария, Полша, Румъния, Словакия, Хърватия и Чехия.
В пет от тях, сред които е и България, Путин се радва на по-голяма популярност от Тръмп. У нас 70% от анкетираните симпатизират на руския президент, а 37% – на американския му колега. Следва Румъния съответно с 47% и 40%, Хърватия – 46% и 20%, Унгария – 44% и 29% и Словакия – 41% и 21%.
В Чехия популярността на двамата лидери е близка (32% за Путин и 36% за Тръмп). Единствено поляците отдават очевидни предпочитания на американския президент – 35% за Тръмп и 10% за Путин.
Що се отнася до сравнението между руския президент и германския канцлер, то по ниво на симпатиите Путин изпреварва Меркел в България, Унгария, Словакия и Чехия.
Проучването на „Глобсек“ е проведено от февруари до април тази година под формата на индивидуални интервюта. Общо в него са участвали 7212 души. Изборът на анкетираните е направен по критериите пол, възраст, образование и местожителство.
Източник: КРОСС/Епицентър.бг


0 коментара:

Публикуване на коментар

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ 2

АРХИВ 1