Бившият енергетик Светослав Цанев патентова метод за добиване на водород чрез разграждане на вода, който е много по-ефективен от досега съществуващите. 
За целта използва само слънчева енергия, пише в. “Марица”. „Досегашните начини са скъпи и затова – неефективни. Водородът е повече от два пъти по-калоричен като гориво от бензина и на практика е неизчерпаем продукт”, разказва Цанев. “Сега разлагаме водата с електролиза. При нея се използва много електроенергия и оттам полученият водород е скъп.” Бившият енергетик е платил 2000 лева за патента си за следващите 20 години.
Става въпрос за защита на интелектулна собственост на национално ниво. Патентът е с № 66609. Всяка година ще внася такса за поддържането му, която расте стъпаловидно – от 200 лева първата година, до 1700 последната.
Светослав Цанев търси спонсор, който има възможност да финансира разработката на рафинерия за водород. Тя ще е прототип на бъдещо голямо предприятие и евентуално – световна технология. В патента му влиза и метод, по който полученият кислород и водород се отделят един от друг.
Копирано от: https://novavarna.net
Нова Варна ©

0 коментара:

Публикуване на коментар

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ 2

АРХИВ 1