Предстои пищно честване на 140-ата годишнина от Учредителното събрание, показват данните от отворена обществена поръчка пусната на сайта на Народното събрание (НС), цитирана от 24 часа. Парламентът обаче ще даде 110 хил. лв. за озвучаване, коктейл и екскурзовод, които трябва да са част от подготовката на честванията. Нормалните разходи за коктейл за 300 души са около 3000 лв., тройно или дори петорно по-малко за озвучаване и за екскурзовод. Ще дадат вместо 5000 лв. 22 пъти повече! 
В същото време системата за гласуване в парламента вече е извън гаранция, става ясно от друга обществена поръчка. Тя е за извън гаранционна поддръжка на системата. Търси се фирма, която да поддържа сървъра, клиентските модули и 270-те пулта с датчик за биометрични данни, както и да осигурява при необходимост резервни части и лицензи за софтуера. Прогнозната стойност на поръчката е 60 хил. лева. 

Така излиза, че депутатите дават повече пари за кетъринг, отколкото за системата си за гласуване, която е пряко свързана с реалните им задължения.

Още една обществена поръчка на сайта на НС привлича вниманието. Парламентът търси облекла за рехабилитатори, сервитьори, готвачи, хигиенисти и други длъжности. При по-внимателен прочит из между въпросната „униформа” откриваме и обявена поръчка за „бански костюм – мъжки, бързосъхнещ, цвят – тъмносин – 2 бр.”. Подобен пример буди много въпроси и отваря поле за много широка интерпретация. В крайна сметка са нужни общо 60 вида облекла и поръчката е на стойност 31 хил. лева без ДДС. Част от униформите са за сградата на парламента в София, но повечето за са почивната станция на НС във Велинград, където веротно ще заминат въпросните „тъмносини бански – 2 бр.”

 Други 50 хил. лева пък са заделени за доставката на строителни материали, както и за консумативи за ремонти и поддръжка на ВиК и електросистемите в НС.  Тези пари обаче са за сграда, която се очаква скоро да не бъде обитавана.
Припомняме, че депутатите планират преместване в една от залите на Бившия партиен дом в МС. В тази връзка народните представители вече обявиха втора обществена поръчка на безкрайния ремонт за новата си пленарна зала Света София. Новата поръчка е за довършителни работи и ще струва 14.6 млн. лв. без ДДС, или почти 18 млн. лв, след като вече се потрошиха 24 млн. лв. за същата сума, равна на целия ремонт на НДК, първоначално обявен за 15 млн.лв. Ремонтът тече вече 3 години, като общата сума  вече надминава 40 млн.лв.

Напомняме, че през 2016 г. темата за поръчките на НС предизвика голям медиен шум. Тогава станя ясно, че депутатите дадоха 257 хил. лв. за тоалетна хартия, почистващи препарати и кофи. От обществената поръчка се разбра, че законотворческият процес изисква един слуга на народа да изразходва тоалетна хартия за около 600 лв. на година. Иначе според bTV само през същата 2016 г. НС даде над 1,2 млн. лв.  за различни доставки. Днес на дневен ред е оставката на главната секретарка на парламента, прочула се скоро с екзотични разходки в чужбина с народни пари.

0 коментара:

Публикуване на коментар

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ 2

АРХИВ 1