Фиаското на българските полицаи със сълзотворния газ в събота стана обект на подигравки от целия свят. Медиите във Великобритания се подиграват на родните униформени, които успяха да се самообезвредят, в опита си да разпръснат малобройна група протестиращи. Британският високотиражен Daily Mirror публикува на сайта си видеото на плачещите служители на МВР със заглавие "Непохватни български полицаи се обсипаха с лютив спрей по време на протести".
"Забавното видео, на което се вижда как група полицаи отстъпват да си изплакнат очите с вода, се разпространи лавинообразно в социалните мрежи, особено защото се счита като преувеличена реакция в лицето на шепа протестиращи", пишат от британското издание.
Централната полска телевизия също се подигра с родните служители на реда. Световната телевизия RT в англоезичната си програма и сайта също се майтапи с полицаите ни. Редица други издания от много държави не пропуснаха нелепата случка.
 В социалните мрежи пък нашите униформени бяха сравнени с комедийната поредица Полицаят от Сен Тропе с Луи Дьо Фюнес. Клипът с плачещите пазители на реда е един от най-гледаните в Youtube. 
В същото време родното МВР оправда действията си в събота по изключително комичен начин. Сълзотворният газ бил използван, а това е прецедент, за да бъдат предпазени самите протестиращи. Според началника на Охранителна полиция Борислав Муеров един от униформените приложил лютивия спрей, защото задната част от групата  протестиращи, опитващи да пробият кордона притискала предната и имало „изхъркващи” граждани.
 "Трима-четирима протестиращи са били притиснати от задната част на протеста към автомобила (б.р. полицейски автомобил). Описано е образно, че са изхърквали от натиска. Тогава, за да не се допускат по-тежки инциденти, служителят е използвал този лютив спрей. Самата обстановка и местоположение на сградата са в доста променящи се атмосферни условия, има течение, вятър", заяви Муеров.
Бившият главен секретар на МВР Николай Радулов пък разкри пред бТВ, че родните униформени не са обучени да се справят с масови безредици. 
Според проф. Радулов ситуацията е показателна за това, че нашите полицаи не са тренирани и им липсва екипировка.
 "Къде им бяха противогазите, каските, очилата. Ако наистина се беше стигнало до неконтролируема ситуация, те нямаше как да реагират. Сълзотворният газ се изстрелва със специални пушки, а самата полиция няма противогази и маски", коментира Радулов.
Той добави, че газът е използван без видима причина, понеже масови безредици не е имало. По думите му това е било разпоредено и е тревожен знак за по-твърдо отношение на властта към протестиращите.

0 коментара:

Публикуване на коментар

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ 2

АРХИВ 1