В търговската мрежа се продават зехтини менте, показва тест на „Активни потребители“. Проучването е направено през август – декември 2018 г. и в него са включени 28 продукта, закупени от супермаркети в София.

От 28 продукта, включени в проучването на „Активни потребители“, 15 са декларирани като extra virgin, 11 са pomace или друга категория, а два са представени като „салатен микс“. При всички 28 марки в съдържанието на етикетите е налична задължителната според Регламент 1169 информация, отчитат от асоциацията.
Понякога върху етикетите пише само „маслиново масло“ или „зехтин“. Това е ясен индикатор, че продуктът е по-нискокачествен и/или менте. Има производители, които слагат подвеждащи етикети, под формата на снимки с маслини в продукт, който претендира да е „зехтин“, но маслиновото масло в него реално е 20%, предупреждават от „Активни потребители“.
Проучването отчита, че при пет марки производителят не е посочил дали продуктът е extra virgin, pomace или микс: La Espanola light in teste, Borges classic, La Espanola classic, Argoss, Font Oliva. Спестяването на информация е дребна търговска „хитринка“ и тя определено затруднява избора на потребителите, които могат да се подлъжат, че продуктът спада към най-висококачествената категория зехтин (extra virgin)“, обясняват от „Активни потребители“ в своя анализ.
„В регламента за зехтина има голям пропуск, защото липсват изисквания към етикетите и наименованията. В документа са категоризирани осем вида зехтин, но това си остава едва ли не за вътрешна информация, а не в полза на потребителя. Затова част от производителите се възползват от законодателната празнота и не обозначават вида на продукта“, коментира за „Капитал“ Богомил Николов, председател на асоциация „Активни потребители“.
Върху етикетите на пет от 11 марки, декларирани като pomace, пише, че е вложено рафинирано маслиново масло, а в четири е маркирано наличие на масло от маслиново кюспе. „Това означава, че остатъците от пресовани маслини са подложени допълнително на обработка с органични разтворители за повишаване на добива. Резултатът е по-ниско качество и риск от попадане на остатъчни химикали, използвани за разтворители, в крайния продукт“, коментират от „Активни потребители“. При две (Boorges, Costa de Espana) от тези 11 марки са вложени едновременно и рафинирано, и масло от кюспе, отчита изследването.
Източник: „Активни потребители“ Капитал.бг
Прочетете още:

0 коментара:

Публикуване на коментар

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ 2

АРХИВ 1