През 1672 г. гневните холандци убиват своя премиер Йохан де Вит и изяждат части от него.
Този случай е шокиращ, освен всичко друго, и с факта, че не е дело на гладни хора, нито на примитивни племена, и не се е случил в древната история.
Йохан де Вит е един от най-изявените холандски политици през 17. век през холандската Златна ера на търговия и колониализъм. Той е богат търговец републиканец, който е начело на този възход в продължение на 20 години, благодарение на умението си да балансира с политическите интереси в Обединените провинции, което днес е Холандия. Дълго време де Вит заема най-високата политическа длъжност в Обединените провинции, която отговаря на днешната премиерска дължност.
Късметът му се обръща през 1672 г., след като страната му е претърпяла тежки военни поражения от Франция и Англия, а масовото недоволство е мълчаливо насърчавано от принц Вилем III - брата на Йохан де вит – Корнелус е обвинен в заговор срещу принца, хвърлен в затвора и измъчван за самопризнания. Когато Корнелиус отказва да направи такива, той е осъден на изгнание.
Тълпата причаква Йохан де Вит, когато идва да вземе Корнелиус от затвора в Хага. Двамата братя са убити и буквално разкъсани от тълпата, която ги съблича, изяжда парчета от телата им, а останалото обесва на стълбове.
Нападателите на братята де Вит никога не са подведени под отговорност.

картина: Убийството на братята Де Вит, фрагмент / Jan de Baen, 1672

0 коментара:

Публикуване на коментар

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ 2

АРХИВ 1