Сигурност и спокойствие 

На времето имаше спокойствие и сигурност. Домовете не се заключваха или ключът стоеше под изтривалката и всички знаеха това. Днес решетки по прозорците, домовете приличат на зандани, престъпления и насилие ката ден – убийства посред бял ден в центъра на София грабежи, измами, отвличания, агресия в училищата. Новините приличат на криминална хроника.

Без безработица

На времето нямаше безработни. Днес в някои райони на България – Северозапада - безработицата надхвърля 50%. Загиващи, умиращи села и градове, тотално обезлюдени.
Без бедност и глад
На времето нямаше богати, но нямаше и гладни и бедни. Днес над 1.6 милиона българи живеят под прага на бедността – 321 лева. Справка - Евростат. Доходите в България са най-ниските в Европа – 510 лв. минимална заплата и 200 лв. минимална пенсия, по-ниски и от Албания и от Габон.

С развита индустрия и селско стопанство 

На времето България беше средно развита индустриална държава /27 място в света/. След като „избухна“ демокрацията над 5000 предприятия бяха ликвидирани от некадърните и крадливи политици и псевдо бизнесмени. Останаха да стърчат само скелетите им. Активи за над 60 милиарда лева бяха откраднати от разбойниците. Селското стопанство също беше ликвидирано. Основни традиционни български производства /домати, грозде, череши и прочие/ спаднаха драстично. Сега почти няма българско производство, всичко е внос. Днес българската икономика работи 50% на ишлеме, останалото е почти изцяло в „сивия сектор“!

С отлично образование, при това безплатно 

Образованието беше на много добро ниво, при това безплатно. Направете справка в редица международни източници, за да видите, че България, както впрочем и другите бивши соц. страни изпреварваха редица развити държави по качество на образованието в онези години. Започнахме да се свличаме надолу след като „избухна“ демокрацията през 89-та. Днес българчетата са най-неграмотните в Европа – не могат да пишат и трудно се изразяват на родния си език. Над 700 училища бяха изоставени само през последните 14 години. Това го пише в Евростат.

С добро здравеопазване, при това безплатно 

Здравеопазването беше на добро ниво, също безплатно. В ония „лоши“ соц. години грижите за децата бяха реален приоритет. Във всяко училище имаше лекар, медицинска сестра, зъболекар, които правеха профилактични прегледи и лекуваха децата, БЕЗПЛАТНО! Във всяко село на България имаше лекар или фелдшер. Днес т.нар. здравеопазване е гнилоч, хаос и корупция. Българите са най-болните в Европа, с най-ниска продължителност на живота – 74 г. и 5 месеца, това също го пише и в Евростат и в НСИ. Здравето днес е стока. Някакви търговски дружества, някакви ДКЦ, неремонтирани от повече от 30 години, мръсотия в буквалния смисъл на думата.

С развита култура и истински морални ценности 

За културните придобивки да не говорим – създаваха се прекрасни български филми, които и до сега се гледат с удоволствие от млади и от стари, прекрасни театрални постановки, опера, живопис, литература и прочие. Цената на билета за кино беше 35 стотинки, за концерт и театър – също символична. Сега се чудя кака едно цяло семейство може да отиде на концерт /цена на билета 150 лв/. Сега младите са закърмени саЛ с едната пошла чалга, моралните ценности се изчерпват с „марковите“ парцалки, произведени между другото в комунистически Китай и лъскавите телефончета! Да не говорим за дрогата и гей-парадите!!!

Вярно с корупция, ама на дребно 

И още нещо - днес България е най-корумпираната страна в Европа и една от най-корумпираните в света. На времето имаше корупцийка на дребно – връзчици, бонбонки, уиски, цветенца! Днес се крадат милиони, милиарди!

За свободата на словото

За прословутата свобода на словото и медиите – днес сме на 111-то място в света по свобода на словото – справка доклад на „Репортери без граница“. Единствената свобода е, че можеш да напсуваш някого в Интернет, най-често политик, ама от това не знам дали ни става по-леко!
И най-важното – днес България изчезва – от близо 9 милиона в края на 80-те, днес сме под 7 милиона!

За www.bgspomen.com Анелия Тодорова

1 коментар:

 1. Носталгия по соца има, защото в статии като тази преувеличавате хубавите му страни и изобщо не споменавате лошите и неприятните факти. Няколко примера:
  - Безработица - през по-голямата част всъщност има доста висока безработица, някъде до началото или средата на 70-те. Докато се построят фабрики, които за съжаление са строени не да работят а да създават заетост....
  - сигурност е имало отчасти. Според статистиките всъщност едно време е имало даже малко повече убийства (не говорим за показни убийства на мафиотски босове, защото такива е нямало). Но просто не се е пишело по вестниците (това е било официална политика). А много от дребните престъпления изобщо не са влизали в статистиките и не са стигали до съд. Пак официална политика - за да изглеждат статистиките на соца наред и да се покажа „превъзходството“ му над капитализма.
  - здравеопазването не е било съвсем безплатно - извънболничното лечение и зъботехниката са били платени.
  - развитото селско стопанство е силно преувеличено. да има спад при доматите и краставиците, но има увеличение при други култури (в момента на глава от населението се произвежда повече жито и царевица от едно време, има рапица, етерични масла и др.). Колкото и да ви е странно още по времето на соца сме почнали да внасяме картофи и чесън отвън...
  - свободата на словото е пълна измислица. за критика на режима са уволнявали и пращали на заточение в някое затънтено село. Пример -Р. Ралин. Много филми са цензурирани и забранявани. Пример - „Кит“.
  - Има много факти, които не споменавате: Издигане на по-високи длъжности само ако си член на БКП или със „заслуги“/АБПФК, масова липса на стоки, силно ограничение за излизане извън страната, ограничаване на притежаването на валута, чакане за коли по 5-10-15 години, редене по опашки за телевизори. Два-три пъти смяна на парите, което си е било частична конфискация на средства. Задължително влизане в ТКЗС, който не иска - бой докато размисли или в Белене. В по-ранните години при образуването на ТКЗС настъпва глад в страната. (Това старателно не се споменаваше в книгите и учебниците та да не знаем младите - но се намираха и хора, които си спомнят). Има няколко пъти „доброволен“ заем за развитие на народното стопансто, като средствата не са върнати на хората - на практика държавата ги е ограбила.
  Развитието на индустрията се е дължала не толкова на успехите на соца у нас, а на участието ни в СИВ. Като по-бедна и по-слабо развита страна са проявили солидарност и са ни „дарили“ специализация в селското стопанство - производство на чушки, домати и краставици както и производството на кари и др. за целия СИВ (въпреки, че не сме били толкова способни). Затова сме имали в определен период висок растеж. Но това е било в тежест за по-развитите страни в соц-блока и е забавяло растежа им. И накрая, когато фалира и се разпада СИВ се отказват от нашите „услуги“ а ние е нямало къде другаде да ги продаваме заради лошо качество. Затова и е големия спад при компютрите, електро- и мотокарите и доматите след промените. (Тука обаче БКП вместо да си признаят вината - хвърлят обвинения наляво и надясно, как демокрацията причинила това и пр.)

  ОтговорИзтриване

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ 2

АРХИВ 1