Подписка в интернет настоява столичната улица „Граф Игнатиев“ да бъде преименувана.
Над 800 души до момента за застанали с имената си зад искането.
Ето какво пишат авторите на петицията:
„Заедно с всички вредни за България действия на този руски политик преките му “заслуги” за осъждането на Левски на смърт кара всеки истински български родолюбец и патриот да се чувства оскърбен, че една от емблематичните улици в столицата ни носи негово име…
В допълнение всеки наш опит да променим имена на улици, паметници, имена на села и др., наречени на противници, врагове и душмани на България, освен справедливост и вид свобода има и едно съществено информационно предимство… Ще е повод повече хора в Русия да научат истината и да не продължават да живиеят в заблудата, чийто автор са държавните им арогантност и империализъм.“
Подписката за преименуване на улица „Граф Игнатиев“ в София може да подкрепите тук:

Граф Игнатиев, консул на Русия в Цариград, наричан „вицеимператор” заради огромното си влияние в Османската империя, лобира за пред султана за заточване на български владици по време на борбите на българския народ за независима църква.
Целта на Руската империя е по този начин да се стопира процесът на единение на българската нация и църква.
След залавянето на Васил Левски лично граф Игнатиев настоява пред османските власти Апостола да бъде съден от специален съд и по негово настояване в състава на съда са включени българи, подчинени на руския консул.
Целта е ясна – обезглавяване на националното ни освободително движение и подчиняването му на целите на имперската дипломация.
Граф Игнатиев е искал да бъде сигурен, че Апостола на свободата  ще бъде осъден на смърт.
Третото и може би най-страшно дело срещу българските национални интереси от страна на граф Игнатиев е ролята му в сключеното 1877 г. секретно Райхщадско споразумение между Русия и Австо-Унгария.
Това споразумение задължава двете империи да не допускат създаването на голяма, силна и независима българска държава на Балканите.
Именно граф Игнатиев гарантира пред султана, че това споразумение ще бъде спазено – на практика по този начин се гарантира последвалото разкъсване на български територии след Руско-турската война и Берлинския конгрес. 
Повече можете да прочетете в “Терминал 3“.
Темата за пагубната роля на Русия в борбите на българите за църковна и национална независимост и в частност ролята на граф Игнатиев беше, разбира се, прикривана и фалшифицирана по време на комунизма у нас.
Едва в последните години истината за фактите от историята започва да излиза наяве, а един от най-важните учени в тази област е историкът Янко Гочев.
Можете да чуете негово интерю пред Българското национално радио по темата.
Подписката за преименуване на улица „Граф Игнатиев“ в София може да подкрепите тук.
****
Източник: terminal3.bg
Прочетете още

0 коментара:

Публикуване на коментар

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ 2

АРХИВ 1