"Конгресът ще одобри по-високи параметри, за да се сложи по-широка рамка - до 2 млрд долара." Обнадеждаващото в публикуваната информация е наличието на частицата "до". Иначе казано по курса на БНБ за 02.04.2019 излиза, че за 8 самолета F-16V bl.70, българската страна ще трябва да преведе авансово около 3,49 млрд. лв”, коментира пилотът и главен секретар на администрацията на президента Димитър Стоянов. Военният министър Каракачанов обясни пред БНТ, че освен самолети, в сумата влизало и оборудване, и обучение.
По курса на БНБ за 3 април парите стигат 3,49256 млрд.лв. Припомняме, че българският парламент първоначално постави 2 главни условия за поръчката за самолети.
Първото беше цената – до 1,8 млрд.лв. Второто беше срокът – до 2 години за доставка. Нито едно от двете няма да бъде изпълнено.
3,5 млрд. лева са бюджетите на България за култура за четвърт век! Толкова харчи цялата ни здравна система за година. Пак толкова има цялата ни образователна система. Много по-малко от тези пари усвояваме от еврофондовете годишно.

Давам до 2 млрд.лв., сече министърът

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов обяви, че максимумът, който може да си позволи да похарчи България за Ф16 е 2 млрд.лв. „Моите очаквания са да се договорим за 1,8-1,9 млрд.лв.”, заяви той пред  5gmedia.bg. Каракачанов допълни, че освен него, в преговорите участват също министрите Горанов, Караниколов, Захариева, която в момента е в САЩ на рожден ден на НАТО. Според него „имаме 3 години до началото на доставките на самолетите, за да ремонтираме летището Граф Игнатиево, надявам се да го направим по някои от финансовите програми на САЩ, насочени към Европа”.

0 коментара:

Публикуване на коментар

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ 2

АРХИВ 1