Бившият министър в руското правителство Михаил Абизов е бил арестуван по обвинения за присвояване на 62 милиона долара, съобщи Асошиейтед прес.
Абизов е обвинен в ръководство на престъпна група, за която се твърди, че е източила 4 милиарда рубли от две енергийни компании в Сибир и ги е внесла в банки в чужбина.
Михаил Абизов беше министър по координацията на дейността на отвореното правителство в периода 2012 – 2018 г. и отговаряше за информационните технологии и усилията за увеличаване на прозрачността в работата на правителството.
 Обвиненията срещу него са за създаване и ръководство на престъпна група, злоупотреба със служебно положение и измама в големи размери. Адвокатът на Абизов каза пред Интерфакс, че клиентът му категорично отрича обвиненията.
Абизов беше близък сътрудник на бившия руски президент Дмитрий Медведев, който беше държавен глава в периода 2008 – 2012 г., когато ограниченията за последователни мандати накараха Владимир Путин да се премести на премиерския пост. След завръщането на Путин в президентството през 2012 г. Медведев стана министър-председател и постави Абизов на висш пост в кабинета.
Той напусна правителството миналата година, но продължи да бъде негов съветник като член на работна група по въпросите на държавния контрол над публичните разходи.
Според руски медии напоследък Абизов живее в Италия и САЩ и преди ареста си е бил подмамен да се завърне в Русия с покана за тържество за рождения ден на дългогодишен негов колега. Той е бил арестуван веднага след кацането си в Москва с частен самолет.
Настоящите обвинения се отнасят до частния бизнес на Абизов в периода 2011 – 2014 г. Руски следователи обаче са изразили намерение да разследват и дейността му като министър за евентуални престъпления.

Това би могло да има последствия за неговия политически покровител Дмитрий Медведев. Според политически наблюдатели е възможно той да се надява да се завърне на президентския пост след изтичането на настоящия шестгодишен мандат на Путин през 2024 г.
Абизов започва своя бизнес като студент в началото на 90-те години с внос на хранителни продукти от България. В началото на новия век той купува няколко строителни компании, с които създава Група Е4 – един от най-големите частни подизпълнители в руската енергетика.
Според „Форбс“ през 2014 г. Абизов е имал активи на стойност 1 милиард долара, но от следващата година изпадна от класацията, пише БТА.
Източник: inofrmiran.net

0 коментара:

Публикуване на коментар

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ 2

АРХИВ 1