6.04.1941 г. – Югославия атакува България без да обяви война.
Югославски самолети бомбардират Кюстендил и София. Нападението над Кюстендил е неочаквано, когато по улиците има доста граждани. Бомбите падат около гарата и в жилищния район. Атакувани са цивилни, а не военни обекти. Убити са 58 граждани, 2 български войници. Сред загиналите са и две деца (7-годишният Георги Димитров Андонов и 5-годишната Спасена Ангелова Иванова), както и 20 ученици. Ранени са 59 граждани от които 5 български войници и 6 ученици (от 5-ти до 7-и клас).
Същият ден след обяд сръбските бомбардировачи атакуват и София, като убиват 4 жени и 2 деца. Вечерта и през нощта столицата на България е атакувана и от английски самолети. Загиват още 18 души, а други 38 са ранени. Между сръбските и английските нападения има съществена разлика. По това време дипломатическите отношения между България и Великобритания са прекъснати след влизането на страната ни в Тристранния пакт на 1 март 1941 г., докато с Югославия не са.
Така в историята остава позорният факт, че Югославия първо започва въздушната война против България, и то без да ни обяви война. 
Сръбско-английските бомбардировки продължават от 6 до 15 април 1941 г. Бомбардирани освен Кюстендил и София са и Гюешево, Петрич, села в Светиврачко /сега Сандански/, гара Ихтиман, летище Враждебна, гара Искър, водопровода Рила – София и Радомирски села. Само бързата победа на Вермахта над Югославия и Гърция спасява територията на България от по-сериозни поражения и още по-големи жертви.
След два и половина месеца България е бомбардирана и от самолети на СССР, отново без да сме във война.

0 коментара:

Публикуване на коментар

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ 2

АРХИВ 1