Историята на Втората световна война и досега е пълна със загадки, макар че историци от целия свят постоянно я изследват.
Последните 70-те години добавиха нова работа на учените. Колкото повече информация добиват, толкова повече се увеличават загадките, които не могат да бъдат обяснени.
Къде са съкровищата на Ромел
Прочутата Пустинна лисица почувствал близкия край на 3 октомври 1942 г., когато Осма армия на генерал Монтгомъри преминала в настъпление. Награбените по времето на северноафриканската кампания съкровища трябвало да бъдат спасявани. Ромел натоварил всичко на няколко надувни лодки, които трябвало да срещнат германска подводница в открито море. Но в Германия африканските ценности повече не се появили. Според една от версиите, командирът на подводницата потопил всичко в подводния грунд, близо до африканския бряг.
Загадката на Foo Fighters
През Втората световна война летците на всичките съюзнически държави неведнъж се сблъсквали със загадъчни сфери в небето; впоследствие ги кръстили Foo Fighters, т.е. „някакви изтребители“. Американските учени се отнасяли към тези явления много сериозно. Доклади за тях представили крупни учени от това време – Дейвид Григс, Луис Алварес и Ховард Робъртсън. Но така и не могли да ги обяснят, а основната маса информация била засекретена от военното разузнаване веднага след войната.
Британци в Освиенцим
В документите от Освиенцим войските на съюзниците открили много отчети за съдбата на концлагеристи. В един от списъците открили имената на 17 британски войници, които изчезнали безследно в началото на войната. Срещу всяко име били изписани думите „сега“, „никога“ и „оттогава“; много привърженици на конспиративните теории предполагат, че ставало дума за пътешественици във времето.
Кой предаде Анна Франк
Дневникът на малкото момиче, чието семейство две години се крило от нацистите в окупирания Амстердам, се превръща в един от печалните символи на Втората световна война. Историците вече седем десетилетия се опитват да изяснят кой от близките издал на офицерите от СС къде се крие Анна.
“Камбаната” на нацистите
Оръжието Die Glocke – „Камбана“, разработил инженерът от Аненербе – Ханс Камлер. Странната конструкция била тествана близо до Бреслау; след това групата инженери се преместила в огромна подземна лаборатория. Следите от „Камбаната“ се появили през 1956 г., когато ЦРУ разсекретило някои документи. Според тях оръжието било реактор със съвършено неизвестна конструкция и било предназначено за установка за летящи чинии. Четири опитни апарата придобили американците. Този въпрос бил изследван от видния норвежки историк Гудрун Стенсен.
Битката за Лос Анджелис
Нощта на 25 февруари 1942 г. била запомнена от жителите на Лос Анджелис завинаги. Как може да се забрави сражението на службите за ПВО с извънземни? Големи оранжеви сфери летели по целия бряг на Тихи океан. Видели ги в Калвер-Сити и Санта-Моника. Срещу обектите над Лос Анджелис ПВО изстреляла 1500 снаряда…

Шотландското пътешествие на Рудолф Хес
На 10 май 1941 г. вторият човек в Райха, заместникът на Хитлер в нацистката партия – Рудолф Хес, в униформата на капитан от Луфтвафе полетял във Великобритания с изтребителя Bf-110. На северния бряг на Обединеното кралство Хес скочил с парашут и изоставил самолета. Той пеша стигнал до замъка на херцог Хамилтън и поискал лична среща с Чърчил. Това било шок за всички. Хитлер веднага обявил Хес за луд, защото постъпката му нямала логическо обяснение. И досега не е известно по каква причина Хес извършил тази мисия и какво са обсъждали с британския премиер.
Изчезването на Звено 19
Изчезването на Звено 19 е един от най-странните случаи в цялата история на Втората световна война. Пет торпедоносеца „Евенджър“ с опитни пилоти излетели от база на обикновена тренировъчна мисия. Двучасовият маршрут бил проверяван неведнъж, метеорологичната прогноза за цялото време на полета била прекрасна. Лейтенант Тейлър, който командвал звеното, летял на „Евенджър“ 2500 часа, но на връщане по странен начин се заблудил. Целият ден се водили разговори с него от базата. Пилотите не можели да намерят брега, след това връзката с тях прекъснала. Квадратът, където би могло да залети звеното, бил претърсван в продължение на няколко месеца. Никакви следи от самолетите не открили.
Смъртта на Хитлер
Звучи фантастично, но Хитлер имал възможност да избяга. В деня на официалната смърт на фюрера – 1 май 1945 г., Берлин напуснала групировка немски танкове, които прикривали няколко мощни автомобила. Танковете били открити след един ден и били унищожени, а автомобилите изчезнали. Някои историци предполагат, че фюрерът инсценирал смъртта си и заминал за Хамбург, където били базирани няколко подводници от специалното подразделение „Конвоят на фюрера“. В края на май оттам към бреговете на Аржентина се отправила U-530. Екипажът се предал на войските на съюзниците , но не веднага. На борда не било открито нещо съществено – нито документи, нито борджурнал и пр.
Издателство PACПEP

0 коментара:

Публикуване на коментар

ТОП-ПУБЛИКАЦИИ

АРХИВ 2

АРХИВ 1